Преди дни проектът за подробния устройствен план на Борисовата градина

...
Преди дни проектът за подробния устройствен план на Борисовата градина
Коментари Харесай

Проф. Атанас Ковачев: Борисовата градина – без автомобили

Преди дни планът за подробния организационен проект на Борисовата градина беше показан за първи път на съвещание на профилирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията на Столичната община. Сред предложенията в проекта са: възобновяване на емблематични за Борисовата градина места в оптимално непосредствен до достоверния им тип като да вземем за пример: забравеното към този момент Климатично учебно заведение, Трите дансинга, които преди време са били на мястото на настоящето заведение Маймунарника; създаване на детска железница в региона на някогашната гара Пионер; обновяването на някогашния стадион Юнак в мястото за срещи и изместване на Конната база, както и търсене на способи за отваряне на наблюдателна площадка на Телевизионната кула за гости. Проектът за подробния организационен проект на Борисовата градина планува още освобождение на парка от коли, обособяването на нови над 1000 паркоместа, разпределени в няколко паркинга – два от които подземни, възстановяване на транспортната връзка за пешеходци посредством построяването на три подлеза и няколко пешеходни пътеки надлези.

След импортирани корекции в подробния организационен проект следва той да бъде показан за публично разискване във всеки от трите столични региона, които визира – Изгрев, Лозенец и Средец.

Анкета на репортера на БНР Андрей Борисов със софиянци разкрива упованията и терзанията им за бъдещата визия на Борисовата градина. Гражданите упорстват за повече пространство, опазване на дърветата, повече благоприятни условия за спорт, отдих и забавление в парка, както и да се упражнява по-силен надзор върху общинските обекти и да не се позволяват навлизане на коли и застроявания.

Професор Атанас Ковачев , ръководителя на плана за обновлението на Борисовата градина, утвърден от Столична община след осъществяване на конкурс, показа пред слушателите на „ Хоризонт до обед “ елементи по предлагания от екипа му обстоен организационен проект на парка.

Ковачев съобщи, че главния блян на архитектите, работещи под негово управление, е да се върне остарелият образ на парка и отдихът и рекреацията да бъдат главните функционалности в Борисовата градина. Той акцентира, че измежду колите с право на достъп до парка ще бъдат единствено коли на Бърза помощ и транспортни средства за разчистване и поддръжка на парка, а подземни паркинги ще се изградят на две места – под днешната къща " Капитолия " и под гара " Пионер ". В периферията на градината ще се основат и надземни паркинги, без да се визира високата дървесна растителност.

Част от плана за опазване на емблематични места в парка е възобновяване на къпалня " Мария Луиза ", добавя Ковачев:

София няма огромна река, няма изход на море, на океан, а този плаж множеството софиянци помнят като плаж „ Мария Луиза “, по-късно като плаж „ Република “, от 2007 години той не действа. Разбира се, той има смесена благосъстоятелност – частна и общинска – и ние доста молим, желаеме, приветстваме Столична община да откри контакт със притежателя и да се възвърне остарялата функционалност на плаж „ Мария Луиза “ като едно публично-частно партньорство.

Според ръководителя на проектантския екип други знакови пространства в парка, които се предлага да бъдат възобновени, са летният спектакъл и бирарията край езерото Ариана.

Единственият дребен обект, който ще бъде застроен, е музей „ Зелената памет на София “ на мястото на автокъща Капитолия, като  целта на музея съгласно Ковачев ще бъде да среща гостите и жителите на столицата, децата и учениците с историята на зелената система на всички паркове и най-много на парк Борисова градина.

В умозаключение ръководителят на екипа архитекти напомни, че обсъжданият план, спечелил състезанието, е бил избран от медиите като най-консервативния от съревноваващите се:

 Парк Борисова градина Аз одобрявам това като комплимент. Той в действителност се отнася с най-щадящо отношение към всеки метър в парка. Не считам, че жителите биха възразили съществено, защото нашите планове съответстват. Аз желая да върнем и да запазим обществения темперамент, желая да върнем собствеността, където е допустимо. Разбира се, че това ще коства евентуално значително средства на Столична община. Много от обектите имат към този момент частна благосъстоятелност. Как са получени – това не е наш въпрос. Но би трябвало да се откри разговорът и рационалното решение. Разбира се, един от методите е общината да изкупи някои обекти и да върне своята функционалност и общинска благосъстоятелност. Другият вид, който е по-лекият, е публично-частно партньорство: съглашение със притежателите и връщане към нов живот.

Професор Ковачев предвижда, че е допустимо предлаганият от него проект да бъде признат в границите на една година.

Запис на изявлението с професор Атанас Ковачев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР