Преди дни посланикът на САЩ Херо Мустафа отправи към българите

...
Преди дни посланикът на САЩ Херо Мустафа отправи към българите
Коментари Харесай

Екзотичната идея на САЩ да обедини АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй

Преди дни посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа насочи към българите концепция за хибриден блок на територията на АЕЦ " Козлодуй ", а единствено преди месец и половина министър председателят Бойко Борисов си изиска американски реактор и гориво, с цел да има диверсификация, напомня в обзорен материал, отдаден на концепцията вестник " 24 часа ".

Отлично осведомени с плана разясняват, че хибридната концепция на Съединени американски щати е да се употребява единият съветски реактор, който е на площадката на АЕЦ " Белене ", за възможния нов блок в АЕЦ " Козлодуй ", осведоми изданието.

След като " Уестингхаус " банкрутира и е купена от канадския фонд " Брукфийлд бизнес партнърс ", компанията нямала опция да създаде реактор AP1000. Но имала положителни експерти по автоматика, както и компанията за нуклеарно гориво в Швеция.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Руската държавна корпорация " Росатом " е постигнала споразуме...

Затова не е изненадващо, че самите американци стартират използването на единия съветски реактор. Въпреки че на 1 октомври асистент държавният секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън съобщи пред български публицисти, че АЕЦ " Белене " е с остаряла технология и не трябва да се строи.

Планът за VII блок в АЕЦ " Козлодуй " е турбината да пристигна от Alstom - благосъстоятелност на General Electric. Американската компания съобщи присъединяване в плана " Белене " тъкмо за машинната част на двата блока - турбината " Арабела " и генератор. А автоматиката за блока да е на " Уестингхаус ", която да достави и нуклеарното гориво.

Привърженици на концепцията у нас напомнят, че има утвърдена от Агенцията за нуклеарно контролиране площадка за построяването на VII блок, има и направена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Точно в нея се развивал и вид за хибриден план с потреблението на съоръжение за АЕЦ " Белене ". Според специалисти този план може да бъде сбъднат за 5 години. " Уестингхаус " даже били изработили финансов модел - с изключение на присъединяване на канадските притежатели можело да се чака и включване на българската централа, на французите от Alstom, както и на американската организация за експортно обезпечаване.

Противниците на разглобяването на плана " Белене " имат куп причини срещу използването на единия реактор. Като разумният въпрос е какво ще се прави с втория. А изборът на вид с нов блок в " Козлодуй " можел да върне с 10-12 години обратно нуклеарните планове на България.



Според съперниците нямало проблем с автоматиката на " Уестингхаус ", само че с преместването на единия реактор на процедура се структурира нов план, а неговото утвърждение ще отнеме време. Има и подозрения дали руснаците ще се съгласят да носят нуклеарна отговорност, в случай че горивото е американско.

От Министерството на енергетиката отхвърлиха да разясняват лансирания от посланика на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа хибриден план. Докато няма решение на Народното събрание, процедурата по плана за АЕЦ " Белене " продължава, обявиха от ведомството.

В края на януари 2021 година държавното управление чака отчет от Българския енергиен холдинг за VII блок на АЕЦ " Козлодуй ". На 14 октомври кабинетът разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, а посредством нея на холдинга, да влезе в договаряния с компании в Съединени американски щати за изследване на технологии в нуклеарната енергетика, в това число за дребни модулни реактори.



Тогава възраждането на дейностите за VII блок бе обосновано и със заповедта от 21 януари 2020 година на Агенцията за нуклеарно контролиране, с която се утвърждава площадка за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " и с наличния Оценка на въздействието върху околната среда.

Ден преди този момент пък министър председателят Борисов заведе на утвърдената площадка на VII блок министрите на енергетиката и финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев.

Пандемията стопира втората атомна централа. Остана петте компании да се срещнат с документите и да напишат окончателните си предложения. Проектът за двата блока на АЕЦ " Белене " зацикли на стадий запознаване на класираните в късата листа вложители с документите на плана. Тя е в осведомителната зала и запознаването с нея е на място. Пандемията стопира процеса, защото представителите на фирмите не могат да дойдат у нас поради ограничаващите ограничения.

Процедурата за стратегически вложител бе оповестена през май 2019 година в Официалния вестник на Европейски Съюз. След прекосяване на процедурата за подаване на заявки за присъединяване, правене на къса листа и така нататък, на 31 януари 2020 година петте компании, които бяха класирани в " късата листа " за АЕЦ " Белене ", потвърдиха готовността си да подадат обвързващи предложения за стратегически вложители. Фирмите от " късия лист " са Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), съветската " Атоменергопром ", част от " Росатом ", Корейската хидро-ядрена корпорация, френската Framatome и американската General Electric.

От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се слагат уточняващи въпроси за взимане на дефинитивно решение от тяхна страна.

По-късно бе подписано съглашение за конфиденциалност и фирмите получиха осведомителния меморандум. Оставаше обезпечаването на достъп до осведомителна зала в " Национална електрическа компания ". Индикативният период за подаване на обвързващата оферта беше 31 май 2020 година

През юни тази година министър председателят Бойко Борисов разгласи новината, че мощен консорциум на General Electric, " Росатом " и Framatome, сплотява сили в надпреварата за втората българска атомна централа. И това - макар пандемията. В надпреварата останаха китайците и корейците ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР