Преди дни ДУМА публикува материал за два стратегически транспортни проекта

...
Преди дни ДУМА публикува материал за два стратегически транспортни проекта
Коментари Харесай

Приключва ли сагата Летище София

Преди дни ДУМА разгласява материал за два стратегически транспортни плана - жп връзката с Македония и мостовете на р. Дунав, които са връстници на демокрацията, само че към момента не са осъществени изцяло. Всъщност към тях би трябвало да прибавим и летище София. Още преди 1989 година към този момент имаше план за неговото разширение и рационализация, само че демокрацията пристигна и той бе спрян поради модерните и тогава, пък и в този момент екологични организации. През 1993 година бе поръчано технико-икономическо изследване на английската консултантска компания " Халкроу ", която трябваше да предложи място за нова аерогара. Тя предложи това да бъде сегашната площадка или да се гради чисто нова писта при с. Кривина. Типично по нашенски след поредност от обжалвания нещата останаха единствено на хартия. След това, през 1996 година, английската компания " Сър Александър Гиб " направи и прединвестиционно финансово изследване за реализацията на Генералния проект на София, обвързван с аерогарата. Доста пари бяха изхарчени, само че още веднъж без резултат.

Проверка

Така последователно стана ясно, че нашето летище не може да стане по-добро от националните летища на Гърция, Турция, Румъния и Сърбия! Защото плановете авансово бяха обречени на неуспех, само че, въпреки това, бяха комфортни - посредством тях бяха източени милиони левове! А имаше приказки на тогавашните управници, че новото летище София, както и автомагистрала " Струма ", би трябвало да бъдат подготвени за олимпиадата в Атина през 2004 година Пълна илюзия и неуспех на фантазиите. Сега е ред на концесията.

Пет предложения от интернационалните компании с опит в бранша са подадени за концесията на летище София, бе обявено публично в края на предишния месец. В момента комисията за осъществяване на търга ревизира дали подадените заявки дават отговор на условията на тръжната процедура. Финансовите и техническите предложения на позволените участници ще бъдат отворени на 9 май в намерено съвещание на комисията. Цялата документи по плана е оповестена на неговия уеб страница и е налична за обществеността, с цел да се подсигурява бистрота на процеса.

Както е известно, Международната финансова корпорация (МФК/IFC), член на Групата на Световната банка, и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) са създатели на изискванията на състезанието. " Ставаме очевидци на налагането на България като привлекателна капиталова дестинация в района ", разяснява Фабрицио Дзарконе, непрекъснат представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия. " Целта е да изберем стабилен интернационален оператор с благоприятни условия да развие летището, с цел да отговори най-добре на потребностите на пасажерите и на българската стопанска система ", твърди Лариса Манастърли, шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие за България.

Ефект

Държавата чака резултат от концесията от 2,2 милиарда лева Сумата ще пристигна от първичната сума, която се желае от концесионера, която ще е най-малко 550 млн. лева без Данък добавена стойност. Още най-малко 525 млн. лева ще бъде позитивният резултат за бюджета по линия на концесионното заплащане на година, което би трябвало да е най-малко 15 млн. лева (или 10% от общите доходи според от това кое е по-голямо). Остатъкът са желаните 600 млн. евро вложения, разяснява транспортният министър Росен Желязков при следващото му чуване в отрасловата парламентарна комисия. Според него претендентите са задължени да построят нов, трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите вложения в разширението на инфраструктурата ще зависят от растежа на трафика.

В прогнозната стойност на концесията от близо 6,7 милиарда лева без Данък добавена стойност влизат общите доходи по време на 35-годишния й период, които концесионерът ще има от летищни такси, таксите за наземно обслужване, приходите от комерсиална активност и наемите.

Търгът за отдаването на летище София на концесия стопира и потегля неведнъж. За последно процедурата бе спряна от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. След него през лятото на 2017 година търгът бе възобновен от третия кабинет на ГЕРБ. Срокът за подаване на предложения беше удължаван неведнъж, а в това време беше изменен и Законът за концесиите, защото с някои от наредбите му не бяха съгласни всички претенденти. От тях ще се изисква да оперират най-малко едно интернационално летище с над 10 млн. пасажери на година. Индивидуалните участници би трябвало да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години най-малко 200 млн. евро. При консорциумите тя би трябвало да е най-малко 300 млн. евро. Изисква се и опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, преизпълнен 400 млн. евро. При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното заплащане (т.е. какъв брой ще се заплати на държавата) - 55%.

Законност

Още през февруари т.г. от Българска социалистическа партия оповестиха, че ще внесат сигнал до Генерална дирекция " Конкуренция " на Европейска комисия по отношение на изискванията за концесията на летище София, където е имало интервенция на страната. Нарушенията са свързани с това, че в радиус от 100 км от аерогара София никой концесионер няма право, с присъединяване на страната или независимо, да построява летище. Това дава преимущество на бъдещия концесионер, в границите на 35 години най-малко, София да има единствено едно летище без развиване според от потока от пасажери. Отчуждаването на терени ще се прави от страната за сметка на концесионера, като разноските ще се приспадат от инвестицията, заложена в концесионния контракт. Проблем се оказва и така наречен Квалифицирана законодателна смяна, т.е. след подписване на контракта, в случай че страната направи законодателна смяна, касаеща летищни оператори, концесионерът ще има преимущество пред другите съперници единствено за това, че страната е подхванала законодателни промени. Държавата е задължена да построява и поддържа спомагателни пътища с държавни средства, да оказва помощ на концесионера за приемане и възобновяване на позволения. Такива условия до момента страната няма в други клаузи по контракти с частни компании, прецизираха от Българска социалистическа партия. Договорът съгласно социалистите съставлява " 28 страници с нарушавания на правни правила ". Синдикалните организации са срещу отдаването на концесия с мотив, че страната ще е единствено на загуба. Тя ще загуби 2,7 милиарда лв., е мнението на синдикатите. От Федерацията на транспортните служащи към " Подкрепа " цитират лични планове, които доста надвишават публично оповестените планирани резултати за приходите от бъдеща концесия. По изнесените данни в концесионните документи предстоящият общ доход за 35 години на летище София е близо 2,7 милиарда лева Това обаче не подхожда на действителната сума, която летището би получило за 35 години без концесия. По планове на синдикатите без концесия летището би спечелило за 35 години 5,4 милиарда лева Синдикалистите се безпокоят, че вложените 800 млн. лева вложения в инфраструктурата на летището ще се употребяват от бъдещия концесионер. Според тях е неприемливо стратегическо дружество, каквото е летище София, да отиде в непознати ръце, още повече че досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия е посочил, че страната губи стотици милиони левове.

Кандидатите

Manchester Airports Group (MAG) бе първият претендент, който още предходната есен разгласи желанията си. Компанията има и ръководи три летища във Англия. Трите аерогари дружно обслужват близо 60 млн. пасажери годишно, 70 самолетни компании и 745 хиляди тона карго. За концесията на летище София MAG ще взе участие в партньорство с Beijing Construction and Engineering Group International (BCEG). Китайската държавна компания афишира себе си за една от 50-те най-големи строителни компании в света.

Groupe ADP оперира под марката Paris Aeroport. Глобално групата ръководи 26 летища в света през 2017 година, през които са минали 228 млн. пасажери. Приходите за 2018 година са 4,5 милиарда евро. Френската страна има малко над 50% в Aeroports de Paris, като има проект за частична приватизация, а останалият дял се търгува на борсата.

Германският оператор Fraport към този момент има позиции у нас, тъй като държи летищата във Варна и Бургас. Той ръководи и най-голямото европейско летище - Франкфурт. На сегашната процедура компанията кандидатства посредством " Фрапорт България ", благосъстоятелност на сдружение на Fraport, записано в Малта.

Кандидат е и летището в Мюнхен, което ще взе участие дружно с фонда Meridiam. Аерогарата в Мюнхен е втората по натовареност в Германия след Франкфурт, като това е единственото петзвездно летище в Европа. Обслужват се полетите на 106 самолетни компании и 264 дестинации. Фондът Meridiam е основан в Париж и е профилиран в инфраструктурни планове в Европа.

Петият претендент е летище Копенхаген, благосъстоятелност на Kobenhavns Lufthavn. Освен оператор на летище Копенхаген компанията ръководи и летището в Малмьо. Дружеството е основано през 1925 година, мажоритарен притежател е Copenhagen Airports Denmark (CAD). Тя се управлява от пенсионните фондове Ontario TeachersТ Pension Plan (OTPP) - Канада, и Arbejdsmarkedets Tillgspension (ATP) - Дания. През 2018 година през летище Копенхаген са минали 30,3 млн. пасажери.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР