Преди дни Драупади Мурму положи клетва като президент на Индия.

...
Преди дни Драупади Мурму положи клетва като президент на Индия.
Коментари Харесай

За втори път в историята на Индия президентът е жена

Преди дни Драупади Мурму постави клетва като президент на Индия. Това е втората жена, която заема този върховен пост в страната. Тя е и първият глава на страната от племе, което исторически е принадлежало към низшите касти – Сантал, оповестява Times of India.

Драупади Мурму завоюва 64% от гласовете на гласоподавателите, до момента в който нейният опозиционен противник Яшвант Синха – 36%. Мурму получи гласове на поддръжка във всички щати на страната. Президентът на Индия, която е парламентарна република, се избира за петгодишен мандат.
 Министърът първенец 28 юли 2022 | В края на живота на кабинета Кирил Петков равносметките напират отвред. И до момента в който всяка партия акцентира...
Сегашният министър председател Нерендра Моди поздрави новия президент, отбелязвайки, че Мурму е станала и първата жена началник от племе, което исторически е принадлежало към обществените съсловия –Сантал. „ Животът на Драупади Мурму, нейните битки от ранна възраст за равнопоставеност на дамите и мъжете, нейната богата работа в интерес на хората и нейният образцов триумф, стимулират всеки индиец. Тя е лъч на вяра за нашите жители, изключително за бедните, маргинализираните и потиснатите “, написа в обществената мрежа Twitter Нерендра Моди.

Освен това Драупади Мурму е първият президент на Индия, роден след независимостта на страната от Англия през 1947 година По-рано, през 2015 година, Мурму беше избранd за пет години като губернатор на щата Джаркханд.

Първата жена президент на Индия беше Пратибха Девисинг Патил. Тя беше определена през 2007 година Най-известната индийска политичка е Индира Ганди (1917-1984г.), два пъти министър-председател на Индия.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР