Преди дни Дариана Куманова – най-младият доцент в академия “Сан

...
Преди дни Дариана Куманова – най-младият доцент в академия “Сан
Коментари Харесай

Дариана Куманова – Жената оркестър

Преди дни Дариана Куманова – най-младият доцент в академия “Сан Ремо ” и един от най-авторитетните педагози по поп и джаз в Италия, беше определена за “Най-успешна жена на годината ” в категория “Музика и изкуство ”. Наградата й е връчена от Fidapa-BPW – федерация, която открива и предизвиква изключителните дами от изкуството и бизнеса в Италия. Да обучаваш млади гении в родината на белкантото е доста самоуверено начинание, само че италианците ценят “Дариана, ла булгара ”.

Ученици на българката Дариана Куманова към този момент са звезди и печелят “Сан Ремо ”, “Гласът на Италия ”, “Х фактор ”. Номинирана е за “италианските оскари ” “Давид на Донатело ” и печели “Златна клапа ” на италианските публицисти и музикални критици.

Името й е синоним на най-висока класа при подготовката на бъдещи звезди, а тя е обкръжена от респект и почит от хората в музикалните среди в Италия. В академия “Сан Ремо ” доцент Куманова дава отговор за подбора на млади гении в област Ломбардия.

През школата й са минали стотици възпитаници, които пътуват от цяла Италия до Милано, с цел да се учат на вокално майсторство при нея. Чужденци от Цюрих и Лугано летят със аероплан и отсядат в хотел, с цел да ги учи българката. А повода да изберат тъкмо нея е, че тя не просто “вае ” гласове, тя готви звезди. Нейната възпитаничка Ариза печели “Сан Ремо ” през 2009-а, Наиф Херин е доста известна във Франция, Мадалина Генеа прави два кино лентата в Италия, като за втория – “Дом Хемингуей ”, в който си партнира с Джъд Лоу, записва и песента благодарение на Дариана. Нейни ученици са и литовският участник в “Евровизия ” през 2013 година Андриус Появис, и кубинецът Франк Родригес – тв звезда, който образова другите италиански звезди на салса, гласът му е с бленда но Синатра и дамите са луди по него.

Последното й огромно изобретение е Леонардо Монтейро. Той е роден в Италия, от бразилски генезис, балетист от Миланската Ла Скала. Дариана става негов наставник, възпитател и продуцент на албума му. На тазгодишния “Сан Ремо ” Монтейро се класира четвърти измежду младите. Първият му сингъл, на който Дариана е създател и на текста, е в топ 5 в радиокласацията на Италия.

Дълги години тя е съсобственик на музикално студио и школа, само че от март месец тази година взема решение да развива личния си бранд. Дариана откри свое студио в центъра на Милано, на улица “Алесандро Тадино, с професионално учебно заведение за артисти и звукозаписно студио.

Тя постоянно взе участие в RAI 1 и в други тв и радиопредавания. Наскоро е гостувала в предаване на тематика “Жените, които оставиха диря във фестивала “Сан Ремо ”. Миналата година на 20 март известната в светските среди българка събира на благотворителен концерт звезди от киното, малкия екран и музиката. Нейната ученичка Джесика Нотаро, тв звезда в Италия, е залята с киселина и Дариана провежда концерта Insieme per Jessica ( ”Заедно за Джесика ”).

Дариана Куманова е определена за президент на един нов фестивал за млади гении – Milano Music Festival. Организатор е и на концерта на НАТО на следващия ден, 19 май, в Милано. Тя и трима нейни възпитаници ще са почетни посетители на сцената. Пред висши военни, дипломати и политици от всички натовски страни Дариана ще пее в дует с последното си изобретение Леонардо Монтейро.

Талантливата и амбициозна “болярка ” беше известна у нас от дуета “Модел 22 ” дружно с Елеонора Дончева (Нора от “Х фактор ”). Признава, че още като дете във Велико Търново е била оправна. На 14 години идва да живее сама в София, с цел да учи в музикалното учебно заведение. На 16 години си наема сама апартамент чартърен. На 17 години към този момент се устоя без проблем с участия с дует “Модел 22 ”.

В Италия тя среща Бруно Сантори – музикален магнат и шеф на оркестъра на “Сан Ремо ”, който прави оценка класата й и я кани в “Сан Ремо ”. През 2013 година е номинирана за “италианските оскари ” – “Давид на Донатело ” и получава премията “Чак Д’Оро ” ( ”Златна клапа ”) на италианските публицисти и музикални критици за песента “Новый день ” към саундтрака на кино лентата “Сибирско образование ” с Джон Малкович. Тогава минава по аления килим дружно с кино величия като Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман и Бен Афлек и получава висока оценка от Бернардо Бертолучи и Енио Мориконе.

Със брачна половинка й Росен Илиев са израснали дружно, познават се още от детската градина. Днес той е повече в София, където е бизнесът му, а тя – повече в Милано, само че двамата постоянно пътуват – той за Милано, тя за София. Имат двама сина – Теодор на 26 и Александър на 9 години.

Дирижира в “Сан Ремо ”


На последното издание на фестивала “Сан Ремо ” през февруари Дариана Куманова дирижира фестивалния оркестър. Тя е единствената жена диригент тази година и четвъртата в 68-годишната история на именития фестивал. В Милано и цяла Италия “ла булгара ” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален възпитател и диригент. Завършила е музикалното учебно заведение в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а неотдавна неин надарен възпитаник – Антонио Бове, й дава уроци на контрабас.

За нея


Тя е специфичен човек


Дариана е специфичен човек. Изключителен експерт, с особена сензитивност и човещина. Това я прави друга. Безкрайната й музикална просвета и подготвеност оставят диря върху всичко, което прави. Музикалният й гений е плод на рядка заложба и мощна вътрешен глас. Голям работохолик, не се плаши от никакви компликации и ги посреща с порив и усмивка.

Антонио Вандони, шеф на Радио Италия


На „ ти “ е с всичко в музиката


С Дари се познаваме най-малко от 15 години. Направихме дует на песента ми “Моето име е обич ” и от този момент сме близки. На “ти ” е с всичко в музиката. Жъне страхотни триумфи в Италия, доста добра преподавателка, и като певица е прелестна. Има доста мек тембър, в джаза е хала, в италианските песни разпростира целия си диапазон.

Силвия Кацарова, певица


За нея няма „ мъчно “ и „ невероятно “


Тя е човек, който не стопира да ме изненадва, твърдоглав до болежка, целеустемен и принципен във всеки аспект, с цел да реализира задачата си. Почита сплотеността на фамилията и пази неговите правила. Преследва фантазиите си до дъно, а в речника й няма думи като “трудно ” и “невъзможно ”. Винаги ще я обичам и поддържам.

Теодор Илиев, наследник


Музикант до мозъка на костите си


Каквото и да кажа за Дариана, все ще е дребно и нищожно. Запознахме се преди началото на кастингите за “Сан Ремо ” и сред нас се зароди другарство. Обедини ни пристрастеността към музиката. Тя е неповторима във всичко, което прави, и през цялото време ме покори. Музикант до мозъка на костите си с изключителна характерност и обич към живота.


Леонардо Монтейро, неин възпитаник
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР