Преди близо година и половина - на 29.06.2018 г., ДУМА

...
Преди близо година и половина - на 29.06.2018 г., ДУМА
Коментари Харесай

Толeрираното мошеничество

Преди близо година и половина - на 29.06.2018 година, ДУМА разгласява следствието " Великият Остап Бендер на българската просвета ". Героят на обявата - русенският предприемач Венелин Терзиев, е съумял за 4 години да получи в разнообразни вузове научна степен " лекар " ; три пъти диплом за степен " огромен лекар " (доктор на науките), да заеме длъжността професор в 4 разнообразни висши учебни заведения и да преподава в тях 15 образователни дисциплини (от стопанска система и обществени действия до национална сигурност). Както и да разгласява 1673 публикации, да взе участие във всевъзможни конференции у нас и в чужбина, да се титулува " член-кореспондент " на частна съветска академия, да взе участие даже в биеналето на хумора в Габрово. А редом да върти 7 компании с публични поръчки за по над 2 млн. лева и планове от еврофондове, както и 3 неправителствени организации, всичките с разнороден предмет на активност - от медицина до строителни материали.

След публикуването на материала попитахме министър Красимир Вълчев по какъв начин е станало допустимо този всесилен теоретичен разум да направи такава стремглава изследователска кариера. Ако се съблюдават законите, условията и процедурите даже на сгрешен закон като този за развиването на университетския състав, това не е допустимо. Сериозни учени за 4 години една дисертация мъчно написват и пазят, а той - цели три! Министърът даде обещание инспекция по случая. И нищо. Преди няколко месеца му напомнихме, че чакаме отговор. Отново заричане и още веднъж - нищо. Е, то бива, но чак такова толериране на антиакадемичните безобразия не трябва!

Направих през вчерашния ден поредна информация в осведомителната работа НАЦИД за научните степени и длъжности на лицето Венелин Терзиев. В помощ на министъра изтъквам: Терзиев става " лекар " във Варненския свободен университет на 2.07.2014 г.; след четири месеца - на 24.11.2014 година, получава диплом за " лекар на науките " от Националния боен университет " Васил Левски ". Втори път става " лекар на науките " в Стопанската академия в Свищов на 7.10.2015 година и трети път - в Бургаския свободен университет на 30.01.2018 година Още на 29.09.2015 година Русенският университет го избира за професор, съгласно НАЦИД той и сега си работи там на тази висша академична служба. Продължава да е професор и във Военния университет, назначен там като подобен на 2.08.2016 година (според нашето изследване, на 23.02.2018 година героят ни заема длъжността професор и в Бургаския свободен университет). Единствено във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, което също го е направило професор (на 13.02.2017 г.), той е освободен от длъжността на 2.07.2018 година, споделя НАЦИД. Иначе лекции на студенти и отчети чете под дърво и камък и по какво ли не - от национална сигурност, през обществени действия до архитектура, строителство и геодезия (вж. фотографията да вземем за пример, която е от Аграрния университет в Пловдив).

ДУМА към този момент означи, че във всички вузове, които Терзиев обикаля като цветарка, се акцентира, че той дава отговор на условията на Закона за развиване на университетския състав. Което е единствено една илюстрация на резултатите от този срамен акт, основан от министър Сергей Игнатов и настоящ от 2011 година

Да припомня също от кое място иде купата " член-кореспондент ", с която го кичат под път и над път. Тя е от Руската академия по естествознание (РАЕ) - едно от над 100-те псевдонаучни частни формирования в днешна Русия, за което Официалният съветски Портал на докторантите и аспирантите предизвестява, че " РАЕ раздава измислени медали, дипломи за професори, член-кореспонденти, макулатура от псевдонаучни списанийца, прави конференцийки " аз на тебе, ти на мене ", занимавайки се с шарлатански изобретения в жанр " безконечен мотор " и " жива вода ", парамедицински услуги и прочие ". Да му е честито протежето на господин министъра ни! Сайтът на Ростовския държавен университет пък напряко предизвестява: " Внимание, мошеници! " и оповестява, че Европейската организация за противопоставяне на мошеничествата и корупцията (ЕОПМК) моли всички, които са получили награди от РАЕ със символика на Евросъюза, да се свържат незабавно с ЕОПМК. Елементарна информация, която чиновниците в МОН явно нямат предпочитание да създадат. Да им е честито и на тях протежето!

Големият проблем обаче е, че вузовете ни са се трансформирали в печатници за дипломи всевъзможни, а още по-големият е: кой преподава на студентите в България? Той става напълно настоящ в този момент, когато МОН му отпуска напълно края и позволява на висшите учебни заведения да наемат предприемачи за преподаватели - сякаш за по-тесни връзки на образованието с практиката. Чудесно, само че се запитвам какъв брой ли Остап Бендеровци в науката към този момент са накачулили висшето обучение у нас.

Не съм единствена. Няколко сътрудници публицисти в разнообразни медии в края на 2018 година също сложиха въпроса за " кариерата " на Терзиев, който бил и деятел на Вътрешна македонска революционна организация. Ще си разреша да изтъквам текст от създателя Калин Пернишки във " Фрогнюз ":

" Остап Бендер на българската просвета обявява обществено научната си продукция за 3 години с над 1673 научни публикации и отчети, повече от 60 монографии, научни студии и учебници. За този интервал " университетският родолюбив уникат " е теоретичен управлявал на повече от 20 докторанти, обучавани по " съкратената " процедура в НВУ (сред тях са ексминистър Божидар Лукарски и неговото вице Даниела Везиева), и взе участие интензивно с рецензии в активността на повече от 30 научни журита. Паралелно има, ръководи и управлява 7 компании... ръководител е на Съвета на шефовете на " Реставрация " ЕАД - комерсиално сдружение към Министерството на културата, чийто капитал е 100% държавна благосъстоятелност. Успоредно с управлението на влиятелното държавно сдружение, професорът е член на управителните тела на 13 търговски сдружения, едно от които е негова цялостна частна благосъстоятелност. Има си и лична академия - Академия за нововъведения и резистентност (Innovations and Sustainability Academy- ISA)!

Този " теоретичен талант " е индикативен... за поясняване на безобразното положение, до което е докарано висшето ни обучение. Явно водената от инж. Венелин Терзиев " Организирана научна група за резистентен и бърз научен напредък " в 5 вуза е добре смазана бизнес-манифактура, позволяваща на участниците взаимно и бързо да покрият националните условия за научни изявления и издадени научни писания... В България законите за висшето обучение и за развиването на университетския състав дават необятни комерсиални простори за проспериращ теоретичен бизнес, невъзможни на никое място другаде в света ".

Е, и? Кучетата си пишат, овчарят рее взор в небето, а керванът събира студенти балъци и си употребява богатствата от трофеи, създадени и закупени на Женския пазар. Вярно, такова безсрамие може да се случи безнаказано единствено в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР