Преди близо 30 години шотландският писател Ървин Уелш издава първия

...
Преди близо 30 години шотландският писател Ървин Уелш издава първия
Коментари Харесай

Трейнспотинг означава снимане на влакове

Преди близо 30 години шотландският публицист Ървин Уелш издава първия си разказ. Книгата е отдадена на претърпяната и от Уелш хероинова вълна в Единбург в края на 80-те - на неприятната среда, провалените другарства, невъзможната обич, музиката, футбола, расизма и всичко останало. Няколко години по-късно към този момент целия свят знае името на тази книга, с помощта на именитата кино акомодация на Дани Бойл. А названието на романа идва от къс, само че значим миг, който даже не попада в първата екранизация и заради това в началото доста хора не знаят за какво един от най-емблематичните филми на 90-те се споделя както се споделя. Алкохолизираният татко на един от основните герои среща сина си и приятелите му посред една изоставена гара, където момчетата са влезнали да уринират. Пияният родител не познава детето си, само че хилейки се пита него и останалите дали са пристигнали в руините, с цел да гледат влакове.

И по този начин Уелш кръщава книгата си " Трейнспотинг ", което име целият свят свързва с хероина и градския крах на Тачърова Англия. Това е непочтено по отношение на хората, практикуващи действителното занимание трейнспотинг или наблюдение на влакове. А те напълно не са малко и съществуват на всички места, където има стоманен път. Включително и у нас. 

На родна почва поправяме една историческа неправда и разпитваме за заниманието им двама същински трейнспотъри от Североизточна България - Ивелин от Шумен и Станимир от Провадия. Това са хора, които се разтоварват, като обикалят гари и снимат влакове. 

Защо толкоз обичат локомотивите и товарните композиции и кои са най-ценните им прекарвания? Какво вълнуващо има в железниците, които множеството хора възприемат като знак на упадъка на страната? За хубостта на товарните композиции, преминаващи през родния ти град, и вълнуващия звук на един тъкмо избран локомотив.

Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР