Преди балотажа Корнелия Нинова май се опитва да направи на

...
Преди балотажа Корнелия Нинова май се опитва да направи на
Коментари Харесай

БСП демонстрира мобилизация след "приятелския огън" на Нинова срещу Радев

" Преди балотажа Корнелия Нинова май се пробва да направи на Румен Радев това, което Лозан Панов направи на " Демократична България " преди парламентарния избор ".

Мнението е на почитател на народен представител от Българска социалистическа партия в обществената мрежа " Facebook " след, че е причина за на социалистите, които останаха на 11 ноември на четвърто място със 100 хиляди гласа по-малко от вота през юли и с съвсем четири пъти по-малко спрямо последните постоянни парламентарни избори през 2017 година

Нинова съобщи, че отглежданата с публични поръчки от Бойко Борисов съпротива в Българска социалистическа партия получава такива и от назначения от президента длъжностен кабинет и отново пробва да разрушава партията; че членове на издигналия го за втори мандат предприемчив комитет ѝ желаят оставката от " Позитано " 20; че новата партия " Продължаваме промяната ", която тя назовава " президентска ", е лишила сред 10 и 15% от Българска социалистическа партия. В същото време отхвърли даже да отговори кого от кандидат-президентите ще поддържа на втори тур на фона на упованията на социалисти, че ще употребява телевизионния ефир, с цел да призове хората да гласоподават за Румен Радев

Според социалисти, с които " Дневник " беседва, дейностите на Корнелия Нинова са еднолични и не дават отговор на настроенията в Българска социалистическа партия, чиито членове са номинирали и поддържат президента . Някои дефинират изказванията на водача като " лека конспирация " и опит за прекачване на горещия картоф след изборния провал, само че са уверени, че даже малко да разколебаят мобилизацията в редиците на партията, няма да се отразят на резултата на 21 ноември и Румен Радев ще завоюва балотажа с проф. Анастас Герджиков. (На първи тур актуалният държавен глава има двойно повече гласове.)

Изборите като залог в договарянията за кабинет

Засега наподобява, че в оставащите часове преди деня за размисъл, Корнелия Нинова няма да призове очевидно за поддръжка на Радев на балотажа. Попитана дали тя самата ще отиде до изборната секция, Нинова на няколко пъти отхвърли еднопосочен отговор, повтаряйки единствено " Ще видите в неделя ".

Според представители на Българска социалистическа партия позицията ѝ ще е в нейна загуба. Пред Би Ти Ви в сряда (17 ноември) Костадин Паскалев, едно от най-популярните лица на партията, назова дейностите ѝ " опит за разколебаване на гласоподавателите " и разяснява, че тя се е сложила в разкрачено състояние и вместо да поддържа опцията за премахване на модела " Борисов ", влиза в тима на съперника му Анастас Герджиков.

Неофициални мнения обвързваха държанието на Нинова с анонса ѝ за привикване на Националния съвет на Българска социалистическа партия ден преди вота. Лидерът разгласи, че ще събере разширеното управление, с цел да се произнесе по два значими въпроса - предоставяне на мандат за договаряния за държавно управление с " Продължаваме промяната " и привикване на висшия орган на партията - конгреса, който на съвещание през януари да установи оставката й.

Социалисти разясниха дейностите ѝ като опит да си обезпечи място в преговорния екип на Българска социалистическа партия за съставянето на държавно управление. Така беше разтълкувано и настояването на Нинова да продължи да извършва функционалностите си до януари. Костадин Паскалев опонира, че съгласно партийния правилник след отдръпване на водача Националният съвет би трябвало неотложно да уточни негов заместител, който да поеме работата му, и не е нужно да се чака конгрес.

Към 18 ч. в четвъртък вечерта (18 ноември) членовете на Националния съвет не бяха получили публична покана за пленум в събота, поради което имаше разнообразни тълкувания - че съвещанието се отсрочва за след балотажа, че ще бъде единствено " на автограф " (както ставаше в последните месеци поради противоепидемичните мерки) или че ще бъде призован в последния миг. В петък след съвещанието на новата парламентарна група на " Българска социалистическа партия за България " се разбра, че съвещанието на Националния съвет съвсем несъмнено няма да е присъствено, а решенията ще бъдат взети на автограф .

Неофициално на " Позитано " 20 се разясняваше, че е доста евентуално опозицията в Националния съвет да изиска основен договарящ да бъде не водачът, а някой от заместниците ѝ, като най-често се загатва името на Кристиан Вигенин, който получи положителни мнения за работата си от останалите партии като зам.-председател на 46-ото Народно заседание и ще бъде препоръчан за същия пост в 47-ото. Според социалисти обаче мандатът сигурно ще е за Корнелия Нинова - най-малкото тя би трябвало да подпише възможното съдружно съглашение, защото съгласно правосъдните регистрации съставлява Българска социалистическа партия.

В петък рано сутринта (8 часа), Нинова популяризира във " Facebook " фотография с един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, с която очевидно искаше да покаже, че тя към този момент има втора среща и води диалози още преди да е получила мандат.



Накрая в петък късен следобед пристигна формалното решение на парламентарната група и политическият съвет на коалиция " Българска социалистическа партия за България ", че Корнелия Нинова е утвърдена отпред на преговорния екип.

Политическият съвет на коалиция " Българска социалистическа партия за България " показва поддръжка за кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова и приканва да се гласоподава, се показва още в известието от петък (19 ноември).

Партията отвръща с готовност

След отхвърли на Нинова да призове за поддръжка на Радев, още на идващия ден двамата й най-близки заместници - Кристиан Вигенин и Атанас Зафиров, приканиха в телевизионни изявленията да се гласоподава за сегашния президент. Според Вигенин изборът е безусловно явен, защото през Герджиков ГЕРБ има късмет за реванш, а Радев олицетворя смяната. Според Атанас Зафиров първа задача за Българска социалистическа партия е активизиране за победа на кандидатпрезидентската двойка, а след това - да се договаря за държавно управление. На другия ден (18 ноември) и Крум Зарков прикани да се гласоподава гласува за Радев. Според него няма опълчване сред президента и Българска социалистическа партия, а една от аргументите за изборния резултат на партията е " размиването на поддръжката й за кандидат-президента ".

В четвъртък най-голямата и авторитетна конструкция на левицата - БСП-София, излезе със особено послание, в което назова " банална неистина " подозренията, че партията има съмнения за избора на Румен Радев и Илияна Йотова и от името на българските социалисти прикани да се гласоподава за двамата, за " да я има България ".

Кампанията е до 19 ноември в това число, само че в най-популярната обществена мрежа в България - " Facebook ", депутати и членове на управлението на Българска социалистическа партия всеобщо приканват за цялостна поддръжка за Румен Радев.

" Задкулисието " и служебният кабинет

Тезата на Корнелия Нинова е, че вътрешната съпротива се е активизирала след две нейни промени - премахването на " доживотните " депутати и въвеждането на директен избор на водач на Българска социалистическа партия, което, по думите ѝ, лишило задкулисието от опцията да поставя " сламен човек " на поста, който да им извършва поръчките.

В изявлението си от 16 ноември Нинова съобщи, че носи виновност, тъй като не е обявила случаите, в които съперниците ѝ са получавали публични поръчки от кабинета " Борисов " и от наследилото го служебно държавно управление. Тя не даде образци за такива случаи, загатна само " дупката " във Варна. Тази договорка е известна обществено отпреди три години, когато общината купи парцел в центъра на града от Георги Гергов на астрономическата цена от 43.2 млн. лева Социалисти разясниха, че не знаят какви други случаи, които да са били прикрити, загатва Нинова.

Сред критиците на водача са изключените от разширеното управление - Националния съвет, по нейно импровизирано искане Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Валери Жаблянов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов. Към тях клонят също изключеният по-късно от партията пловдивски предприемач Георги Гергов, някогашният водач Михаил Миков, представителят на служебния кабинет Антон Кутев, някогашният съперник на Нинова за лидерския пост Кирил Добрев, евродепутатът Елена Йончева, ръководителят на женската организация в Българска социалистическа партия Дора Янкова, някогашният член на управлението Костадин Паскалев и други

Социалистите, които са назначени от служебния кабинет, също са известни - това са главно някогашни депутати, получили неизбираеми места в листите за вота на 4 април - Антон Кутев за представител на държавното управление, Надя Клисурска и Иван Кръстев - за зам.-министри на труда и обществената политика, Виолета Желева - за зам.-областен шеф на Хасково и Кристина Сидорова - на същата служба в Габрово. Доскорошният правосъден министър и сегашен парламентарен арбитър Янаки Стоилов е основно лице за Българска социалистическа партия, само че той въпреки и критик, по-скоро бе от хората, които водачът слушаше.

Едно дълго тлеещо напрежение

За напрежение сред " Позитано " 20 и " Дондуков " 2 по разнообразни тематики се приказва импровизирано измежду социалистите от повече от година. Дежурният отговор на Корнелия Нинова на журналистическите въпроси по тематиката гласи, че не се меси в работата на президента. Въпреки това в редките си обществени събития тя се е опитвала да показва положителни връзки с Румен Радев.

Първата изненада пристигна през февруари т.г., когато претендентът за втори мандат не получи незабавно поисканата поддръжка от социалистите, а чу обяснението, че Българска социалистическа партия си има правилник и процедури и той би трябвало да чака. Според някои Корнелия Нинова е изчаквала, с цел да види дали след парламентарния избор на 4 април ще има опит за необятна коалиция, а поддръжка за Радев би попречила на възможни договаряния с ГЕРБ. След изборния провал тогава и рухването на Българска социалистическа партия до трета мощ, в опит да удържи поста на " Позитано " 20 водачът побърза да поддържа кандидатпрезидентска двойка с решение на необятното управление на Българска социалистическа партия.

В края на лятото обаче на " Позитано " 20 се заприказва за процедура за номиниране на кандидат-президенти, в която по непотвърдени данни над 80% от структурите на Българска социалистическа партия са издигнали сегашния, и вместо бързо да бъде оповестена формалната поддръжка за Румен Радев и Илияна Йотова, през медиите близки до Корнелия Нинова социалисти започнаха да упорстват президента да разгласи поддържа ли неродения политически план на тогавашните си служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Румен Радев най-после отговори, че няма да съобщи социалистите, само че на " Позитано " 20 считат, че " Продължаваме промяната " е имала благословията на президента.

В предизборната акция се откроиха и няколко трендове - пропагандата на редовите членове на Българска социалистическа партия беше 2 в 1, само че водачът и доближените й агитираха главно за парламентарните избори, а представителите на така наречен вътрешна съпротива - за президентските избори.

* Преди вота 2 в 1 подкрепеният от " Демократична България " кандидат-президент Лозан Панов изненадващо упрекна обединяването в сделки с Румен Радев и Корнелия Нинова, което съгласно анализатори може да е отблъснало гласоподаватели.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР