Преди 80 години на този ден националсоциалистическия режим Германия започва

...
Преди 80 години на този ден националсоциалистическия режим Германия започва
Коментари Харесай

Съдбовен ден за германците: Преди 80 г. започва организиран терор срещу евреите

Преди 80 години на този ден националсоциалистическия режим Германия стартира проведен гнет против евреите. Събитията са останали в историята като Кристалната нощ. В парламентите и в Берлин, и във Виена припомниха за една от най- ужасяващите страници в своята история.

80-години по-късно се напомня с възприятие на позор, само че и отговорност за бъдещето с поуките от тъмното минало. На този ден стартира всеобщото ликвидиране на милиони хора. В най-голямата синагога на Германия да почетат жертвите пристигнаха канцлерът и някогашни президенти, само че и доста други публични представители. Дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия “ не беше поканена. Нейните депутати участваха преди този момент в Бундестага, когато президентът Франк-Валтер Щайнмайер предизвести:

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Който слага под въпрос демокрацията и човешките права, който възкресява остарялата националистическа ненавист, няма право да се възползва от златните страници на историята.  © Българска телеграфна агенция
В подобен ден би трябвало да чуем очевидците, оживели от терора. Валтер Франкенщайн в този момент е на 94, само че ясно си спомня събитията в „ нощта на погрома “. Бил е на 14 и дружно с още четирима свои другари храбро се опълчва на подпавалчите, които потеглят да палят еврейско сиропиталище в Берлин.
Валтер Франкенщайн, оживял от националсоциализма: На идната заран, когато тръгнахме към учебното заведение, видяхме счупени стъкла на всички места. Затова я назовават още Кристалната нощ, тъй като блестяха разрушените прозорци.
За германците на 9 ноември с изключение на ужасяващия нацистки гнет са се случили още две исторически събития. Преди 100 години на същата дата в Берлин е провъзгласена първата немска република, а през 1989-та - пада Берлинската стена. Затова 9 ноември е съдбоносен за германците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР