Преди 16 години доспатското село Бръщен с близо хиляда жители

...
Преди 16 години доспатското село Бръщен с близо хиляда жители
Коментари Харесай

Тим Чембърс – англичанинът, който промени съдбата на едно българско село

Преди 16 години доспатското село Бръщен с близо хиляда поданици е като всички останали в Родопите – западнало, с рекордно число безработни, откакто и дребното цехове са закрити след изгрева на демокрацията. Изкупуването на тютюна – всеобщото занимание на хората там, става на все по-ниски цени. Ден след ден локалните стартират да минават границата към Гърция – къде законно, къде не, да работят и да избавят фамилиите си.
Селото е сиво, неугледно. Без вероятност за живеещите в него.
В момента е най-богатото в региона Чеч (югозападните елементи на Родопите), състоящ се от към 60 български и гръцки села.
В събота част от жителите на Бръщен за първи път видяха англичанина, който промени ориста на мнозина от тях, само че и на обитаемото място като цяло. На пръсти се броят фамилиите, от които нито един човек да не работи за него. Наетите при него от това лято са 350 индивида от селото.
Англичанинът Тим Чембърс пристигна на сватбата, която негов почитан чиновник в „ Оукдън фарм “ от доспатското село Шукри Чолаков провежда за щерка си. Той е на 52 години и има плантация за малини, къпини и рубарб покрай град Мейдстоун, Югоизточна Англия.
Малък жест бе направил голямо усещане на всички.
Валяло, до момента в който пред дома на булката очаквали да пристигна младоженецът с неговата рода и с музика да я изведе. Възрастна старица, прегърбена от годините, отишла да види гиздавите сватбари. Дъждът се сипел, а тя стояла приведена до ограда. Виждайки я, чужденецът отишъл с разперен чадър и застанал до нея. Пазил я от дъжда дълго време, до момента в който не се отворили вратите на колата, с която да отиде на тържеството в ресторанта. А чадъри имали всички.
В ресторанта, или по-точно в стола на ученическия интернат в Доспат, той бе разчувствуван да види близо 800 индивида по какъв начин споделят насладата от свързването на два живота в един.

Игра с всички българските хора, които учеше в крачка. А на неговата (шефската) маса бяха сервирани тъкмо такива храни и питиета, каквито на другите сватбари.
Всеки взор, ориентиран към него по време на хорото, той посрещаше с топла усмивка.
„ Беше ми доста прелестно. Сватбата тук е повече обществен миг и виждаш, че цялото село, всички хора се събират. В Англия е повече фамилна традиция, където единствено фамилията се събира и чества. Ние по принцип сядаме и се храним, по-късно танцуваме. А тук се храните, танцувате, след това отново се храните и още веднъж танцувате. Английските сватби са по-подредени. Тук е доста свободно всичко, което се случва “, показа след тържеството Чембърс. Той е притежател на плантация в Англия с 1200 служащия. От тях над 1000 са българи. От българите към 350 са бръщенци. Другите са от Румъния.
Попитан по какъв начин ще опише вкъщи за българската женитба, отговори: „ Че е като общоселски събор, като панаир, като празник за всички. Не би трябвало да си поканен – просто отиваш “.
Казва, че доста зле е играл на хорото. „ Отстрани наподобява като нещо доста просто, доста постепенно, само че когато заиграеш, се оказа доста комплицирано “, смее се той.
За него сватбата е била релакс – отмора. Познавал повече хора, в сравнение с когато си е в къщи. Видял доста познати лица всред сватбарите, част от тях работещи при него, въпреки да не ги знае всички по имена.
А за това, че на неговата маса нямало нищо друго, отсича: „ Не, аз желая да бъда като всички останали, не искам да съм специфичен “.
Непринуден бе и отговорът му за старата жена, която пазил от дъжда. „ Тя се мокреше, по тази причина й държах чадъра. Аз имах чадър, а тя нямаше “. Но когато се загатна, че и другите хора са имали чадъри, той позволи, че може би се дължи към този момент на британското джентълментство в него.
Въпреки всичко, което има, макар че толкоз доста хора работят за него, Тим Чембърс не се счита за значим, за освен това от другите. „ Това е по този начин, тъй като виждам себе си като всички останали. Аз работя, имам семейство и съм като всички други “, прибавя предприемачът.
Главният му управител Салих Ходжов от Бръщен споделя, че това си е негова лична линия: „ На него фамилията му е с доста положително образование, доста работят и се държат обикновено “.
За първи път предприемачът пристигнал в доспатското село преди 11 години. Сега той вижда смяната по този начин: „ Пътищата са доста по-добри. Сградите наподобяват доста поддържани, като че ли са станали доста по-цветни и по-хубави от предходния път “.
За хората споделя, че са доста почтени, доста работливи и доста лоялни, че и между тях са лоялни: „ Манталитетът им е подобен, че и на сватбата, и в Англия желаят да са дружно, да споделят и да се грижат един за различен “.
Обяснявам му, че хората от Родопите са доста гостоприемни, благи и сърдечни. В региона Чеч, към който е село Бръщен обаче, тежкият живот ги е направил много сурови. И в случай че негови служащи бяха поданици на Триград да вземем за пример или на Смилян, те и роднините им биха го прегръщали по улицата. В Бръщен обаче сходно нещо не може да се чака, тъй като са по-резервирани. А неговият коментар бе: „ Но погледите са другарски, отзивчиви, аз чувствам уважението им “.
Попитах го какви хора са служащите му от Бръщен, а той отвърна: „ Знаят по какъв начин да работят. Те схващат, че работата не е единствено в първите 10 минути, а в останалото време да мислиш за уикенда. Това е казусът и с хората в Англия, че когато работят, не са съсредоточени, а мислят какво ще вършат откакто свършат работата. А хората от Бръщен са доста етични “.
Не счита, че е съдействал за позитивната смяна в селото. „ Аз мисля, че смяната щеше да се случи с мен или без мен. Ако не работеха за нашата компания, щяха да са в компании някъде другаде - в Австрия, Германия или където и да е. И измененията щяха да се случат. Не си притурям никакво значение. Те всички имат телефони, интернет, телевизия - и виждат какви са опциите пред тях “, е безапелационен Тим Чембърс.
Споделя, че доста се радва, когато хора напущат фермата и отиват да работят на по-хубаво място. „ Аз знам, че при нас се работи доста. Но в случай че те желаят повече от живота, дано отидат да реализират фантазиите си. Аз ги желая, само че в случай че те намерят нещо по-хубаво, дано се развиват “, разсъждава той.
А по какъв начин е почнало всичко!?
През 2001 година Салих Ходжов, който е основният му управител, отива на студентска бригада в Англия. На визата му за 6 месеца пишело „ Белкс фарм “ – по този начин се е казвала фермата на Чембърс тогава.

Това била неговата първа работа и първото му излизане в чужбина. „ А Тим беше като всеки от нас – береше малини, режеше малини, работеше дружно с всички ни “, спомня си Салих.
Фермата била тогава с 35 индивида, обработвали 250 декара повърхност.
„ 35 индивида – това беше целият личен състав. Но когато бизнесът стана по-голям, започваш да търсиш хора, които могат да поемат отговорност. Сáли поемаше отговорност без да се стресира. С всяка година фермата ставаше все по-голяма “, споделя Тим Чембърс.
„ Трябваше да се доверя на някого. А за какво навръх него!? Преди 15 години, когато Сáли стартира да поема повече отговорности, аз видях, че той е мощен и принципен. За него има " черно " или " бяло ", няма " сиво ". Това е съвършено! Ако би трябвало да управляваш доста хора, би трябвало да си доста прецизен в това, което им казваш, да си доста почтен. Не всеки може да го прави, повярвайте ми! “, споделя притежателят на фермата.
„ Аз бях от дребното хора тогава, които останаха и зимата там. Понякога е шанс да си на вярното място и да срещнеш верните хора. Ще ви опиша историята. Аз съм набожен човек. И когато отидох в Мейдстоун, тръгнахме с един мой другар да търсим джамия. Отидохме в един турски кебап, питах там. Но индивидът ми отговори: " Каква джамия търсиш ти тук? Ти си в Англия, не ти би трябвало джамия! ". Върнах се и срещнах бащата на Тим. Казах му къде сме ходили и защо. На идващия ден той ни закара с неговата кола. Намерихме джамията, която беше като къща, и ни върна назад. Тогава си споделих: " Ако тези хора ме почитат подобен, какъвто съм, значи са доста толерантни, значи желаят да работят с мен ". Разбрах, че цялото семейство са доста правилни, доста почтени, човечни. За мен това си е орис в действителност - да намериш точните хора на точното място в точното време. Това е шанс. Аз доста бързо изучавам езици. И това също е част от шанса, тъй като започнах доста бързо да споделям с тях, а и да поемам повече отговорности “, показа основният управител.
Той е повода да има толкоз доста служащи от Бръщен в британската плантация, тъй като знае, че съселяните му са работливи, правилни и честни.
Двамата са на едно мнение, че във фермата има доста хора, които са по-умни и по-добри от тях и от всички останали, само че като не могат да споделят, няма по какъв начин да се разбере какъв потенциал имат: „ Ние непрекъснато ги търсим тези хора, само че ни е мъчно да ги открием, тъй като не могат да покажат в цялост качествата си “.
На въпроса по какъв начин е пораснал бизнесът му в годините, Тим отговори по този начин: „ Това е като къща. Започнахме да строим първо подземието. Аз прекарах 25 години да строя основите на къщата. Когато основите са доста здрави, започваме да ставаме към този момент и доста високи. Две неща са значими. Първото е, че продуктите, които ние произвеждаме, хората желаят да ги купуват. Второто е - хората, които работят за нас, порастват дружно с нас. Не са пристигнали извън. Това са нашите хора “.
И прибавя, че от мениджърския състав едвам 5-6 индивида са пристигнали готови, всички други са почнали като елементарни служащи и са потвърдили във времето благоприятни условия да заемат по-високи позиции.
Той е безапелационен, че провокации постоянно ще има.
„ Сега сме по-големи, само че имам същите терзания както тогава, когато бяхме дребни. Никога не може да почиваш. Един-два дни и по-късно отново би трябвало да си в кондиция. Ако бяхме сбъркали като дребни, можехме да оцелеем, щяхме да изправим нещата. Но при неверно решение, когато сме огромни, може би няма да оцелеем. Сега е по-трудно и е по-голяма отговорността за взетите решения “, е уверен Тим Чембърс – индивидът, който промени живота в цяло едно българско село.
Сега във фермата му работят 34 пъти повече хора и има 4000 декара – 16 пъти повече отпреди 16 години.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Добрите вести  В Бургас ще има професионална гимназия по компютърно програмиране В Бургас ще има професионална гимназия по компютърно програмиране  Българска книга оказва помощ на проблематични възпитаници в Съединени американски щати Българска книга оказва помощ на проблематични възпитаници в Съединени американски щати  Работилници за здравословна храна ще има във Велико Търново Работилници за здравословна храна ще има във Велико Търново  Президентът даде началото на Президентът даде началото на " Българската Коледа "  Пострадало куче беше избавено от пещерняци Пострадало куче беше избавено от пещерняци Интервю Още Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния проблем – коя зона защо е предопределена
Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в Ивайловград....
Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева Кметът на Балчик: Тази година влагаме 1,5 млн. лева в общинска Кметът на Димитровград: Свалихме административната тежест до мини коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Ердоган: Решението на Тръмп за Йерусалим...
Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим като израелска столица ще докара до преустановяване на ди...
Тенденциите в секторите „ Сигурност “ и „ Без... Българска академия на науките: Откакто е член на Европейски Съюз, България е пост... Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план... Тримесечна винетка се вкарва от началото... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 6 декември
Овен Тази сряда всяка минута ще ви бъде скъпа. Не може да си позволите да си пилеете времето на вятъра или за мимолетни неща. Някой зас...
Вижте кое е същинското име на певицата Лун... Вижте Фънки като млад - слаб и с дълга кос... Kолата, която никой не може да открадне 9 знака, че един мъж в действителност обича НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Управителят на Българска народна банка е умерено удовлетворен от...
Когато има закон, ние го изпълняваме прецизно – има закон с подобаваща законодателна рамка и ние работим. Мисля, че в този момент формулировка...
Кашата " Белене " Нинова упрекна ГЕРБ в неистини за присъединяване ѝ в... Елена Поптодорова става вицепрезидент на м... Разград започва нов обществен план на ст...  www.expert.bg  " Пирогов " работи в естествен режим въпрек...  Прекратиха делото на Мая Манолова против Прекратиха делото на Мая Манолова против...  София получава капиталов рейтинг София получава капиталов рейтинг  Управителят на Българска народна банка отбрани противоречивото предопределение на Стоян Мавродиев Управителят на Българска народна банка отбрани противоречивото назна...  www.iwoman.bg  Как да се влюбиш още веднъж в него Как да се влюбиш още веднъж в него  Толстолоб на фурна Толстолоб на фурна  Аз избрах да не бъда сянка на детето си Аз избрах да не бъда сянка на детето си  3 въпроса, които да зададете на изявление за работа 3 въпроса, които да зададете на изявление...  http://www.sportlive.bg  Валдано: Егоизмът на Иско и Роналдо тормози Реал Валдано: Егоизмът на Иско и Роналдо торм...  Клатенбърг избягал от Висшата лига поради Моуриньо Клатенбърг избягал от Висшата лига зарад...  Ето какви тъкмо са глобите на МОК против Русия за Олимпиадата Ето какви тъкмо са глобите на МОК срещ...  Дракслер: Видя се отново, че Байерн е измежду най-хубавите в Европа Дракслер: Видя се отново, че Байерн е измежду... Интервю Още Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния проблем – коя зона защо е предопределена
Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в Ивайловград....
Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева Кметът на Балчик: Тази година влагаме 1,5 млн. лева в общинска Кметът на Димитровград: Свалихме административната тежест до мини Нови Най-четени Най-коментирани Община Банско отвърна на природозащитниците: Лъжете... 44 0 Не обичате шаран? Ето какво да сготвите за Никулден!... 59 0 Тим Чембърс – англичанинът, който промени ориста на едно българско се... 21 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР