Преди 15 години това убийство разтърси Германия: 23-годишната Хатун беше

...
Преди 15 години това убийство разтърси Германия: 23-годишната Хатун беше
Коментари Харесай

Съжаляваш ли за греховете си?: когато брат убие сестра си


Преди 15 години това ликвидиране раздруса Германия: 23-годишната Хатун беше убита от личния си брат. Защото била омърсила фамилната чест. Това е историята на една млада жена, дръзнала да не робува на архаични порядки.

Хатун Сюрючю

" Съжаляваш ли за греховете си? " - това били едни от последните думи на Айхан към сестра му, преди да я простреля с три патрона в главата близо до жилището им в берлинския квартал Темпелхоф. А 23-годишната Хатун Сюрючю просто желала да бъде самостоятелна и да не робува на порядките в фамилията. Нейното " провинение ", съгласно брат ѝ, било, че не желаела да я омъжат принудително за неин братовчед. Младата жена скъсала с него и захвърлила забрадката.

Пред съда 19-годишният тогава Айхан съобщи, че с убийството на сестра си желал да възвърне достойнството на фамилията. За действието си той получи 9 години и 3 месеца затвор, а двамата му братя, обвинени в съучастничество, бяха оправдани заради липса на доказателства.

Мъжът вдясно е един от двамата оправдани братя на Хатун

" Патриархален, а не мюсюлмански проблем "

Убийството на Сюрючю, което бе осъществено тъкмо преди 15 години, разпали спор в Германия за така наречените " убийства на достойнството ". " Преди този случай си мислехме, че сходен тип убийства се случват в страни като Саудитска Арабия, Йордания или Турция, само че не и тук, в Германия. Оказа се, че не е по този начин ", споделя пред Дойче Веле психологът Ахмад Мансур.

Той е създател на берлинския план " Heroes ": млади мъже биват обучавани да беседват с други млади мъже на тематика чест и пълноправие. " Честта не значи да контролираш живота на сестра си, а да се бориш за това тя да води свободен живот ", споделя Мансур. По неговите думи, така наречен " убийства на достойнството " са традиционен, а не мюсюлмански проблем. И те са единствено върхът на айсберга на потисничеството, счита психологът.
Редакцията предлага
Официалните статистики не споделят какъв брой още " убийства на достойнството " са били осъществени в Германия след случая " Сюрючю ". В едно свое проучване от 2011 година институтът " Макс Планк " е документирал 78 сходни случая за интервала 1996-2005 година. Изследването прави и един непредвиден извод: 43 % от жертвите са били мъже. А що се отнася до причинителите, 92 % от тях не са родени в Германия.

Проучването демонстрира също, че така наречен " убийства на достойнството " не са свързани толкоз с дадена вяра, колкото с избрани обичаи в общностите, от които произлизат причинителите. За това приказва фактът, че измежду причинителите има както мюсюлмани, по този начин и язиди и християни.

" Тези убийства са феномен, който се следи измежду най-слабо интегрираните и най-слабо образовани пластове от популацията ", споделя немският социолог Дитрих Обервитлер, началник на цитираното проучване. " Резултатите от това изследване ни дават съображение да заключим, че така наречен " убийства на достойнството " в Германия ще понижават. Защото при мигрантите от второ и трето потомство нормите, които карат хората да правят сходни неща, последователно избледняват ", прибавя социологът.

" Убийство на достойнството " или " фамилна драма "?

Остър спор в Германия провокира и едно друго закононарушение, което беше окачествено като " ликвидиране на достойнството ": мъчителната гибел на 35-годишната майка на шест деца Ханаа С., която беше убита от четирима свои родственици. Медиите дефинираха случая като " ликвидиране на достойнството ", само че доста постоянно това е мъчно да се потвърди сигурно. Особено когато причинителят е брачният партньор на жертвата. Затова и определението " ликвидиране на достойнството " е доста оспорвано.

Политологът Ясин Баш е един от специалистите, които се афишират срещу понятието " ликвидиране на достойнството ". По думите му, то се употребило единствено в случаите, в които причинителите са с мигрантски корени. Но когато сходно действие бъде осъществено от немец, тогава всички приказват за " битово закононарушение " или " фамилна драма ", което несъмнено звучи по-безобидно, акцентира политологът.

*****

Вижте и това видео:
Сподели " Ще я убия. Защото става дума за мъжката ми чест. "

Permalink https://p.dw.com/p/2pCBe
" Ще я убия. Защото става дума за мъжката ми чест. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР