Предаденият преди четири години на турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк,

...
Предаденият преди четири години на турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк,
Коментари Харесай

Предаденият на Турция Абдуллах Бююк съди България в Страсбург

Предаденият преди четири години на турските управляващи предприемач Абдуллах Бююк, упрекван за непосредствен до организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО, е завел дело против България.

Преди дни следствие на немското авторитетно списание „ Шпигел “ напомни неговия случай – с изказване, че министър председателят Бойко Борисов и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров, в нарушаване на интернационалните конвенции, са помогнали на Турция да преследва съперници на президента Ердоган, след опита за прелом през 2016 година

„ Имам гривна, закачена за мен. И у дома – още едно устройство, което следи къде се разхождам “, описа Бююк пред bTV.

Преди четири години екстрадицията му провокира мощен публичен отзив. Сега е под домакински арест – след 40 месеца, прекарани в турски затвор. За себе си споделя, че е предприемач.

Дошъл в България при започване на 2016 година, с цел да открие компания за интернет услуги. Дни по-късно е арестуван, а българският съд отхвърля изгонването му по искане на Турция.

Твърди, че малко по-късно с него почнали да контактуват лица, които му споделили, че работят за националната сигурност на страната: „ На мен ми споделиха, че бюрото по миграция ще ми даде престояване и няма да имам проблеми “, споделя той.

След опита за прелом в Турция през юли обаче настава поврат.

„ Този човек, с който се срещах, ми се обади на 10 август. Аз се съгласих и когато отидох на мястото на срещата, видях, че ме чака полицейски чиновник. Задържаха ме и ме водиха. Мисля, че тази моя екстрадиция изрично е противозаконна. Поисках да приказвам с моя юрист, само че отхвърлиха. Иззеха ми телефоните. Опитаха се да ме накарат да подпиша един документ – на български. Нямах визия защо става въпрос “, твърди още Абдуллах Бююк.

Казва, че и до през днешния ден не знае каква е повода за извеждането му. Като формален претекст тогава българските управляващи показаха „ невалидни документи “.

Бизнесменът твърди, че откакто е арестуван от турските управляващи, е подложен на изтезания от служителите на реда и обичай.

Бююк е с обвиняване за членуване в организацията на Фетуллах Гюлен. Отрича да я е финансирал, както и да е имал нещо общо с нея: „ Фетуллах Гюлен и неговата организация е оповестена за терористична. Нашата правосъдна власт разкри, че тя е провела опита за прелом през 2016 година Няма по какъв начин да съчувствува на такава организация. Не съм съперник на нашия президент и на реда в нашата страна, нито съм бил срещу ръководството в България. В момента съм подхванал нужното по правосъден път и тези институции, които са отговорни за неправилното използване на законите, ще бъдат открити и осъдени “.

Делото, за което приказва Бююк, е против България и е заведено в Европейския съд по правата на индивида.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР