Пред строителния сектор в Европа се очертават големи предизвикателства в

...
Пред строителния сектор в Европа се очертават големи предизвикателства в
Коментари Харесай

Криза на жилищния пазар! Cитуацията е по-тежка и от Световната финансова криза преди 15 години

Пред строителния бранш в Европа се обрисуват огромни провокации в средносрочен проект и евентуално стесняване на интензивността. Такива са упованията на специалистите от компанията за кредитно обезпечаване Coface на фона на високите цени на суровините, разноските за сила и заплати и нарасналите лихвени проценти.

В същото време от разбора излиза наяве, че ситуацията и на жилищния пазар е много тежка – даже по-тежка от финансовата рецесия през 2007 – 2008 година

Повишаването на лихвените проценти има явен резултат върху търсенето на заеми за покупка на жилище, което понижава към този момент четири поредни тримесечия съгласно изследване измежду кредитните чиновници на ЕЦБ.

Последните две тримесечия на актуалната година в действителност демонстрират по-големи свивания на годишна база, в сравнение с по време на Голямата финансова рецесия от 2007 – 2008 година, споделят специалистите от Coface.

Това е видно и от изследванията на потребителското доверие, които не престават да демонстрират, че потребителите се двоумят да създадат огромни покупки в кратковременен или средносрочен проект. Намаляващото търсене докара до закъснение на пазара за жилища – покупко-продажбите за продажба на жилища бяха сред 8 – 11% по-малко през последното тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година в няколко страни.

В този подтекст, в някои страни членки се следи спад при цените на жилищата с 4 – 5% на годишна база през април 2023 година

В допълнение към повишението на лихвите, банките също стягат кредитните стандарти както за корпоративни, по този начин и за жилищни покупки от семейства.

Очаква се строителната активност в Европейския съюз (ЕС) да се свие тази година с оглед понижените разрешителни за градеж, покачващите се разноски за строителство, по-скъпото и лимитирано финансиране, както и намаленото търсене на жилища.

Всички тези фактори въздействат на рентабилността на строителните компании. Маржове на чистата облага на записаните компании в строителството и водопроводните съоръжения спадат в пет поредни месеца – от 6.5% през четвъртото тримесечие на 2021 година до 2.8% през първото тримесечие на 2023 година

Прогнозата идва макар позитивните данни, които регистрира секторът през първото тримесечие на годината. За този интервал производството в строителството в Европейски Съюз нараства с 2.3% спрямо последното тримесечие на 2022 година

Това се случва макар спада от 1.9% сред март и февруари 2023 година, само че е почти на същото равнище на интензивност през двете години. Отчетеният растеж се дължи основно на изоставането на планове, подписани преди посочения интервал, и ранното осъществяване на огромни капиталови проекти на Европейски Съюз.

След нахлуването на Русия в Украйна интензивността в бранша спадна както при сградното строителство (основно жилищно), по този начин и при гражданското (инфраструктурни проекти) до август 2022 г. 

Разходите за строителство в Европа обаче се повишиха още преди събитията на Изток заради проблемите с веригите за доставки, зародили след световния локдаун. Разрешенията за градеж започнаха да спадат бързо след началото на войната – 11% по-малко през последното тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал през 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР