Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“

...
Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“
Коментари Харесай

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

„ Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана “ – по този начин се споделя най-новата галерия, подредена в Художествената изложба в Добрич, която от през днешния ден е открита за гости. 
Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и трагични от добре известните ни събития в Панагюрище, Копривщица, Клисура и Батак.



В изложбата вземат участие експонати от фонда на РИМ – Добрич, музеите във Велико Търново, Габрово, Шумен, Севлиево, Варна и Бяла църква . Рeгионалният клуб „ 46-и пехотен Добрички полк ” също се е присъединил с оръжия и снаряжение от персоналните сбирки на членове на военноисторическия клуб. Дизайнът на плакатите, осведомителните пана и част от пространството на изложбата са на добричкия художник Венцислав Великов. 

Априлското въстание в Добруджа не избухва. Причините за това са няколко. По-голямата част от локалното население по това време е формирано от мюсюлмани, а близостта на граничната зона до многочислени мощни военни гарнизони е различен фактор.

Добруджанци въпреки всичко се включват в революционното придвижване. Такъв образец е Спас Соколов, който е бил част от щаба на Ботевата чета, в която присъединяване вземат още десетина добруджанци . По думите на уредника в РИМ в Добрич Пламен Николов събитията към Априлското въстание на север от Балкана са малко познати, по тази причина и изложбата има за цел да вкара посетителите точно в тези малко известни обстоятелства. 

Далеч по-малко познати се оказват страниците, свързани с Априлското въстание в Северна България – въпреки и в обособени региони и по-изолирано, въпреки множеството дейности да са били под формата на обособени чети, драматизмът и героизмът са не по-малки от добре познатите ни центрове на въстанието , споделя пред БНР Пламен Николов. Затова акцентът е на север от Балкана.

Според Николов документите и персоналните движимости на участници във въстанието са най-ценните за историята експонати в тази галерия:

„ Тук е пушката, с която е умрял Панайот Волов, тук е револверът на Стефан Стамболов, пушката и сабята на Сидер Грънчаров… “

Интересни експонати в изложбата са и така наречен саби-априлки, които са български оръжия, употребявани единствено в този къс времеви интервал на Априлското въстание . Те най-често са били изковавани от аграрни сечива – коси, плугове и други.  



Голяма част от изложените оръжия са от персоналната сбирка на доктор Добрин Добрев - ръководител на Рeгионалния клуб „ 46-и пехотен Добрички полк ”. Той показа, че всички членове на клуба са взели интензивно присъединяване в подготовката на тази галерия. 

Кой с каквото може – с артефакти, с труд, с духовна поддръжка съумя да се осъществя тази галерия. 46-и полк е образец в България за отлична работа с локалните структури. “

Автор на образната част на изложбата е художникът Венцислав Великов. 

Изложбата се открива довечера от 17.00 часа в Художествената изложба в Добрич. 

Снимки: Мая Щърбанова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР