Пред магистратите ще отговарят д-р Явор Лозанов и д-р Елена

...
Пред магистратите ще отговарят д-р Явор Лозанов и д-р Елена
Коментари Харесай

Дело за починала родилка тръгна 6 г. след смъртта й

Пред магистратите ще дават отговор доктор Явор Лозанов и доктор Елена Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново” и доктор Антоний Филипов, доктор Александър Червеняков, доктор Владислав Христов, и доктор Христо Цеков от ”Пирогов”.

На всеки един от тях е повдигнато обвиняване за това, че при без значение съизвършителство при непрофесионална немарливост са предизвикали гибелта на пациентката Деяна Георгиева , в резултат на развил се сепсис.

"За мен персонално справедливостта е една ефикасна присъда. Една условна присъда или лишаване на лекарски права, това не може да бъде присъда за един лишен човешки живот. Просто се надявам на една ефикасна присъда ", съобщи майката на умрялото момиче Людмила Велинова, представена от Дарик радио.

На днешното разпоредително съвещание в Софийския градски съд, юристите желаеха преустановяване на делото и връщането му на прокуратурата, само че съдът не почете това и насрочи съвещание за средата на месец февруари.

"Аз не съм институция, която мога да преценям дали са отговорни, по тази причина сме в съда, само че съгласно доказателствата, които са събрани досега - да, имат виновност за гибелта на Деяна ", по този начин майката отговори на въпроса дали е уверена, че шестимата в залата са отговорни.

Жената е безапелационна и че в никакъв случай няма да елементарни.

Трагедията с Деяна

На 12 септември 2011 година 19-годишната Деяна постъпила в АГ ”Шейново”, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил доктор Лозанов. Било взето решение, че на дамата би трябвало да бъде направено секцио. Операцията направил персонално доктор Лозанов. Младата жена родила момченце.

След това гинекологът пристъпил към възобновяване на направените сечения, като пропуснал обаче да в профил цялата плацента от матката. Така оставените елементи способствали за преобразяване на матката в в началото огнище на зараза и източник (входна врата) на сепсис.

Същия ден доктор Байданова – Василева била избрана за лекуващ доктор на младата жена. Още на идващия ден след раждането родилката почнала да изпитва мощни болки и неразположение. Това й положение се дължало на към този момент почналия сепсис заради настъпилата зараза вследствие на ” забравените” в матката част от плацента и околоплодни обвивки. Била установена прекомерно висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина. През идващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя даже колабирала.

Деяна съобщила всичко това на доктор Байданова-Василева. Тя се срещнала персонално с установените индикатори, касаещи телесната температура и цената на левкоцитите. Същевременно обаче не назначила на пациентката микробиологични и копрологично проучвания.

Гинеколожката не направила вярно диагностициране, а вместо това на 16 септември, макар затрудненията при родилката, доктор Байданова взела решение да я изпише.

На 20 септември Деяна Георгиева била призната в тежко положение в "Пирогов”. На същата дата след уголемен консилиум било взето решение на 19-годишната жена да бъде осъществена диагностична лапароскопия. Операцията направил доктор Филипов. Като консултанти на място били извикани доктор Червеняков, доктор Христов и доктор Цеков.

При прегледа било открито, че се постанова незабавна интервенция. Трябвало незабавно да се в профил матката на родилката и вторично засегнатото дебело черво. Вместо това доктор Филипов взел погрешно решение да се чака.

Всеки един от останалите трима лекари – доктор Червеняков, доктор Христов и доктор Цеков също независимо взели погрешно решение за изчаквателно държание и персонално сложили неверната диагноза – изострен сигмоидит.

През идващите дни положението на родилката траяло да се утежнява. На 28 септември Деяна била преместена в ”Клиника по нефрология”, към УМБАЛ ”Александровска”, а на 7 октомври там е осъществена лапаротомия, при която били отстранени матката и част от дебелото черво.

Въпреки положените старания от страна на медиците в ”Александровска болница” на 24 октомври 2011 година 19-годишната Деяна умира от сепсис.

Видно от направена по делото експертиза е, че в тази ситуация са налице два съществени пропуща, оповестяват от прокуратурата.

Първият е оставянето на плацентарни елементи в матката при осъществяване на цезарово сечение, което е причина за развиването на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна интервенция със 17 дни след лапароскопията. Тази последна интервенция е била осъществена към този момент при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неподходящия излаз е бил незабележим.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР