Преболедуването на COVID-19 създава също толкова добра защита като ваксинацията

...
Преболедуването на COVID-19 създава също толкова добра защита като ваксинацията
Коментари Харесай

Лансет: Преболедуването на COVID-19 създава същата защита като ваксинацията - Здраве

Преболедуването на COVID-19 основава също толкоз добра отбрана като имунизацията против инфекцията, съобщи Франс прес, базирайки се на едно от най-мащабните проучвания по тази решаваща за преодоляването на пандемията тематика.

" Въпреки че инфекцията обезпечава отбрана, която понижава с течение на времето, равнището ѝ наподобява също толкоз, в случай че не и по-трайно, спрямо това, което дава имунизацията ", пишат създателите на проучването, оповестено в сп. " Лансет ".

Сравнението се базира на имунизациите на " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна ", които са измежду най-ефективните срещу COVID-19 и са в основата на имунизационните акции в доста западни страни.

Темата не е нова и доста проучвания са се пробвали да сравнят рисковете от наново заразяване с коронавирус според от това дали човек е имунизиран или към този момент е бил инфектиран.

Настоящото проучване обаче е невиждано по своя обсег и събира към 60 изследвания, направени през последните години, като регистрира появяването и на разновидността Омикрон в края на 2021 година Последният се оказа доста по-заразен от своите прародители и кадърен да заразява доста имунизирани хора, без те да са изложени на нараснал риск от развиване на тежка форма.

Изследването, оповестено в сп. " Лансет ", стига до заключението, че същото важи и за прекарана зараза с ковид: отбраната е много слаба против повторна болест с Омикрон, само че е мощна против тежка форма на COVID-19.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР