Празникът на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците

...
Празникът на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците
Коментари Харесай

6 август – Празникът на НЛРС-СЛРБ под знака на 125-годишнината на Съюза

Празникът на Националното ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България " - 6 август, тази година е отдаден на 125-годишнината на организацията, основана през далечната 1898 година Цели 10 години преди България да извоюва своята самостоятелност.

Започнато като дребна искра, пламнала в гърдите на създателя Георги Христович и няколко буйни фенове на природата, в годините Съюзът се разрасна в огнен ентусиазъм, обхванал сърцата на над 125 000 души. Това ни направи най-многобройната общественост и най-голямата неправителствена организация в страната.

Повече от век с отговорност и грижа членовете на НЛРС-СЛРБ пазят дивите животни и местообитанията им, като резервират и предават традициите на етичния лов и етичния лов на риба от потомство на потомство. Ловците са първите, които желаеха отбрана на скотски типове - през далечната 1926 година по тяхна самодейност се слагат под отбрана благородният елен, мечката и дивата коза. Те са и в основата на огромното залесяване през 20 век, без което доста от красивите ни гори нямаше да съществуват.

Благодарение на ловците и експертите по ловно стопанство у нас България е горделив притежател на настоящия международен връх на доблестен елен (ненадминат към този момент 30 години), като в годините сме държали такива достижения при дивата свиня, дивата котка и чакала.

Но проведените ловци и рибари не са вперили взор единствено в предишното, а правилно служат на природата през днешния ден и способстват за опазването на богатото биоразнообразие на нашата татковина и за децата ни. Националните стратегии на Съюза за разселване на дивеч и риба обогатяват природата ни годишно с над 150 000 птици, стотици хиляди риби и стотици бозайници.

Ловците и рибарите се пробват да предадат на децата си своята пристрастеност и обич към природата, като особено за тях се провеждат риболовни учебни заведения, шампионати и литературни състезания.

На интернационалната сцена НЛРС-СЛРБ също може да се гордее - съосновател е на Международния съюза по лова и опазването на дивеча (CIC), член е на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), където ръководителят на Националната организация инж. Васил Василев е вицепрезидент, а от тази година е член и на FITASC, с което надпреварите по ловна пукотевица в дисциплината „ Спортинт " от календара на организацията получават интернационален статут. Природозащитната активност на НЛРС-СЛРБ е в основата и на приемането му за член на Международния съвет за отбрана на природата - организацията, която списва аления лист на предпазените типове.

125 години са знак на резистентност и мощ. В годините обратно Националната организация мина през войни, премеждия, апетит, разнообразни режими, само че оцеля, тъй като ловците и рибарите бяха дружно и не се разединиха.

Нека в идващите 125 години да станем очевидци на още по-големи старания за запазване на това единение. Нека духът и сърцето продължат да пламтят, озарявайки пътя към по-добро бъдеще за нас, природата и България, която обичаме!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР