Празник на живота, бутилка шампанско, една заблудена кукувица, превърнала се

...
Празник на живота, бутилка шампанско, една заблудена кукувица, превърнала се
Коментари Харесай

Шампанско и 5000 сърца за Щраус Виена оркестър

Празник на живота, бутилка шампанско, една заблудена кукувица, трансформирала се в инструмент в ръцете на публиката, и 5000 сърца, биещи в ритъма на валса - по този начин би могъл да бъде систематизиран галаконцертът на именития Щраус Виена оркестър в НДК.

Спектакълът стартира със сърцато послание на маестро Райнер Роос, който приключи на чист български: " Сърдечно ви поздравявам и ви поисквам да се забавлявате както в никакъв случай преди! " Първата изненада за вечерта пристигна от тенора Марко ди Сапиа, който се появи от непряк излаз на залата и почитателите локализираха източника на мощния глас, чак когато стартира да се разхожда по заграждението на оркестрината. Италианецът разигра комедиен скеч с осъществяването си на песен от " Севилският бръснар ". Фразите му се трансфораха във въпросителни към публиката, която реагираше със смях и припев. Пеещият артист добави и чупка в ханша към спонтанната хореография, след което съобщи, че гони аероплан и има потребност от пари. Диригентът " благородно " извади от вътрешния джоб на ливреята си 20 евро, което провокира нова вълна от смях в залата. Ди Сапиа се появи още един път на сцената за групово осъществяване с шармантната Мириам Портман и Роман Мартин, в което кръстосаха трагични височини и три чаши шампанско.

Барабанистът на Щраус Виена оркестър бе другият основен воин в галавечерта - той трансформира Райнер Роос в собствен помощник, като му връчи инструмент, с който диригентът даваше знак на публиката да пляска. След това извади друга " играчка " от музикалния си боеприпас, от която звучеше кукувица. Парадната му разходка из партера на зала 1 спря пред трима щастливци от публиката, които се включиха в осъществяването на следващата празнична мелодия с натискането на едно копче.

Маестро Роос написа контракта на оркестъра за българския концерт пред очите на всички, ползвайки остаряла пишеща машина и звънче, което се трансформира в акцент на жизнерадостна мелодия. За два часа и половина почитателите се допряха до творчеството на династията Щраус и благодарение на солиста на Фолксопер Виена Михаел Халвичек.

Спектакълът бе сниман на DVD, което ще бъде издадено напролет на 2020 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР