Празнично богослужение за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове.

...
Празнично богослужение за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове.
Коментари Харесай

Празнично богослужение за Второ Възкресение

Празнично свещенодействие за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове. На службата, наречена още Вечерня, за повторно след среднощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ възкръсналия Спасител. Българският патриарх Неофит взе участие молитвено в богослужението в столичната митрополитска катедрала „ Света Неделя “.

Стотици вярващи извършиха храма, а по традиция Светото евангелие бе прочетено на няколко разнообразни езика, напомняйки, че богатствата новина е била отнесена от апостолите до всички нации в целия свят.

Службата за Второ Възкресение в митрополитската катедрала "Света неделя " оглави Белоградчишкият свещеник Поликарп, който прочете пасхалното обръщение на патриарх Неофит и на Светия Синод към българския народ:

"Радостно честваме успеха и тържеството на живота, реализирани във възкресението, мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. Христос воскресе! ".

В патриаршеското и синодално-пасхално обръщение за Великден се споделя, че светът продължава да бъде раздиран от неправди и несъгласия, от войни и прояви на ненавист, да бъде болен, а безконечните евангелски полезности са изместени от нарцисизъм. А изключително подобаващ за размисъл върху всичко това е имено днешния ден на Христовото Възкресение, се отбелязва в посланието.

То приключва с благословията благодатта, мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите Исус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас.

Вярващите се помолиха за здраве и примирение:

„ За всички хора, които страдат, и най-много за здраве, триумф и благоденствие на целия народ “;

„ Това е нещото, което изключително в тези тежки времена, в които живеем, е единственото ни избавление и то ни дава мощ да продължим напред “;

„ Не всичко е забързаното всекидневие. Не всичко е това, което ни дават предметите към нас. Да спрем за малко и да помислим за това какво вършим на тази Земя и за какво сме тук “;

„ Моля се за всички хора по света. Не би трябвало човек да е лакомец и да се моли единствено за себе си “;

„ Един свят празник, в който ние имаме Бог на небето, който ни закриля, който се грижи за нас и който се пробва да ни прави по-смирени и по-добри хора. Той се пожертва за нас “, споделиха вярващите, изпълнили храма.

Спазена беше и традицията да се премерят сили с великденските яйца:

„ Разбира се, че яйца и козунаци. Това постоянно е празнично “.

„ Традиция, която постоянно е изпълнена с обич и боязън, най-много събирането на фамилията в тези светли, хубави празнични дни “.

Десетки вярващи участваха на празничното свещенодействие Второ възкресение в старозагорския катедрален храм „ Свети Николай “.

В края богослужението Старозагорският митрополит Киприян прочете посланието, отправено от българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод към българския народ:

"В този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен пътят към избавление и безконечния живот. Христос воскресе! ".

Здраве, разсъдък и положително желание за всички пожела в празничния ден заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, която също беше на тържественото свещенодействие през днешния ден:

"Днес би трябвало да бъдем доброжелателни и да пожелаем светли да бъдат бъднините за всички нас, за целия народ ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР