Православната църква почита св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос

...
Православната църква почита св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос
Коментари Харесай

Християните празнуват Ивановден

Православната черква уважава св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е именуван от народа още Ивановден. Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея.

Св. Йоан Кръстител , прочут и като Св. Йоан Предтеча, е братовчед и предходник на Исус Христос, който съгласно Евангелието, предсказва идването на месията (на Христос) на земята. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея.

Св. Йоан Кръстител е водил монашески живот в пустинята.

Ивановден е набожен и национален празник, в чест на Свети Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. По старому е честван на 20 януари.

Според националното поверие Св. Йоан е настойник на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или девера. Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от след сватбените традиции, с който се затваря необятният кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за Св. Йоан като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.

На Ивановден изтича срокът, през който вървят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка и мъже облечени като баби. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което завършва цялостният цикъл на обичая Коледуване.

Много значим аспект от традициите Ивановденските традиции и ритуали е появяването в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в Северна България, само че като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят многообразие. Има наслада и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното прекосяване на българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са самостоятелни за всеки регион, само че като цяло задачата им е да прогонят злите сили и да да донесат здраве и благодат за идната година.

Имен ден честват: Иван, Иво, Йоан, Ивац, Ивайло, Ивал, Ива, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивалена, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Яница, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Янак.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР