Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
Коментари Харесай

Голям празник е - Никулден!

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е именуван от народа Никулден. Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и риболовците, морските експерти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.), банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия. След правоверен отшелнически живот е определен за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 година Мощите на светеца през днешния ден се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай оказва помощ на страдащите, защитавал почтените, укрепва слабите със словото на истината и вярата.

Според националните вярвания светецът предизвиква бурите и ураганите в морето, и по тази причина на Никулден всички гемии стопират да се движат.

Подрежда се празнична софра, на която наложително се сервира особено ядене – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за претърпяно злощастие, избегната неволя или просто за здраве и благоденствие на къщата.

Поверие гласи, че в портфейлите се поставя люспа от празничната риба, която носи шанс и пари. Костите от рибата не трябва да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, с цел да има благоденствие в фамилията и то да се усили.

На празничната софра участва рибник (шаран, изпечен в тесто), както и ритуален самун, които се осветяват. Народната сентенция споделя: „ Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава “.

На Никулден приключва и сезонът на есенния лов на риба, който се отбелязва с пиршество и почерпка от риболовците и търговците на риба.

В националната визия Свети Никола носи първият сняг - раздрусва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: " Днес му е денят, на следващия ден му е снегът ". На Никулден се вършат предсказания за времето и бъдещата годишна продукция.

Свети Никола се счита настойник на фамилията и рода, страж на дома, парцела и стоката.

Свети Никола, с изключение на настойник на риболовците и мореплавателите, е настойник и на банкерите.

Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на небогати и безпарични, като раздавал благосъстоянието си.

Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не схванат от кое място идват те.

Според преданието Свети Никола неусетно подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, с цел да може да омъжи трите си дъщери и да ги избави от непочтеност.

Имен ден имат:  Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР