Православната християнска църква почита светеца на 18 декември.Свети Модест се

...
Православната християнска църква почита светеца на 18 декември.Свети Модест се
Коментари Харесай

18 декември – св. Модест

Православната християнска черква уважава светеца на 18 декември.

Свети Модест се тачи най-вече в Пиринския край, Родопите и Странджа. Според националните вярвания Свети Модест, наедно със Свети Георги, се явява настойник на земеделци и овчари, на едрия впрегатен добитък. Преданието споделя, че точно той научил хората по какъв начин да впрягат воловете и да орат нивите. Почитат го и овчарите.

Точно в полунощ преди празника се възобновява квасът. Месят се нечетен брой обредни погачи от чисто пшеничено брашно. Отгоре се окрасяват с Просфорник – дървен щемпел с кръст и букви. На деня се освещават църкви.

Жените раздват погачи за здраве на домашния добитък. Раздава се и варено жито. Онази част от хляба, която е украсена с просфорник, се поставя в кърмата на животните.

Който има болно животно, оставя пред иконата на св. Модест железни изображения на заболялото животно.

Св. Модест е роден през 537 година в градСевастия Кападокийска, в Мала Азия. Родителите му умряли когато бил единствено на 5 месеца. Бил е настоятел на обителта на свети Теодосий Велики, основата през 4 век, в Палестина.

През 614 година персийският царХозрой Втори подхваща опустошително настъпление в Сирия и Палестина за да изтреби християните. Йерусалимският патриархЗахарий дружно с доста хора са взети в плен. Избити са 90 000 християни и са разрушени християнски храмове. В това време на свети Модест е поверено ръководството на Палестинската черква. Той събира грижливо останките на избитите монаси и с почести ги поставя в гробница. Възстановява гроба Господен, както и Голготския и Витлеемски храм.

Светецът предал душата си на Господа на 97 години в 634 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР