Правосъдният министър представи предложението си за нов орган, който да

...
Правосъдният министър представи предложението си за нов орган, който да
Коментари Харесай

Крум Зарков: Новият спецорган ще разследва премиери, кметове и шефове на комисии

Правосъдният министър показа предлагането си за нов орган, който да се занимава единствено с корупцията по високите етажи на властта

Новият орган ще проверява за корупцията най-висшите длъжностни лица - министър председател, министри, кметове, регионални шефове, шефове на комисии, организации, които са с изключително сензитивна действия, от които зависят доста неща и доста пари, сподели служебният правосъден министърКрум Зарков в предаването “Лице в лице ” по .

Той изясни, че КПКОНПИ се занимава с доста неща, само че не ѝ да проверява корупцията.

“Има едно комплициране, което се насложи в последните години. Тази комисия се занимава с гражданска конфискация, с спор на ползи, с заявления, с разбор с оперативна активност, само че не и с следствие на корупцията ”, добави Зарков.

По-рано през днешния ден правосъдният министър показа предлагането си за нов орган, който да се занимава единствено с корупцията по високите етажи на властта. Предлага се органът да се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията, да има проверяващи функционалности и да може да апелира отводи на прокуратурата за формиране на каузи.

“В предишното болшинство се взе решение да се показа план на закон и той беше импортиран предходното Народно заседание, да се сътвори този орган, който да се занимава единствено с това с следствие на избран брой хора, за избран тип закононарушения. Ние от служебното държавно управление взехме тази идея и дадохме своите оферти - по какъв начин да бъде конструиран, тъй че да не се трансформира в “бухалка ” ”, изясни Зарков.

Той акцентира, че към този момент има направен законопроект.

Разследването ще се прави от 5-членна комисия, която ще бъде избирана на квотен принцип от Народното събрание, президента и висшите съдилища, добави Зарков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР