Правосъдният министър Атанас Славов не виждал никакво основание за стартиране

...
Правосъдният министър Атанас Славов не виждал никакво основание за стартиране
Коментари Харесай

Славов не виждал основание за стартиране на избор на нов главен прокурор

Правосъдният министър Атанас Славов не виждал никакво съображение за пускане на процедура за избор на нов основен прокурор . Според него 7-дневният период, избран в Закона за правосъдната власт /ЗСВ/ за започване на избор след освобождението на основния прокурор, е инструктивен , а не наложителен.

„ Заявена е упоритост и ангажимент за осъществяване на конституционна промяна и до седмица-две ще има план за промени в конституцията, който се отнася до основния прокурор, неговата функционалност и пълномощия в правосъдната власт. Така че би трябвало да има ново устройство на правосъдната власт “, съобщи Славов.

Изборът на нов основен прокурор би трябвало да бъде осъществен от Висшия правосъден съвет /ВСС/, който има публично доверие , съобщи той, добавяйки:  „ Не считам, че актуалният състав на Висш съдебен съвет има задоволително легитимност оттук насетне да прави такива значими назначения. Бих призовал за институционален аскетизъм, един тип самоограничение от взимане на такива решения, когато няма задоволително доверие и легитимност в дейностите на органа. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР