Правомощията на общините за контрол над битовото отопление трябва да

...
Правомощията на общините за контрол над битовото отопление трябва да
Коментари Харесай

ВМРО внася законодателни предложения за борба със замърсяването на въздуха

Правомощията на общините за надзор над битовото отопление би трябвало да се разширят, с цел да спре изгарянето на гуми, парцали и пластмасови предмети през зимата – проблем, присъщ главно за гетата. Също по този начин би трябвало да се намерения дали има опция да се вкарат забрани за придвижване на коли под избран евроклас в най-проблемите зони на града. Това излиза наяве от дебатите в Столичния общински съвет, провокирани от отчет на заместник-кмета на София по екологията.

Общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация в София упорстват за съществени промени в закона за чистотата на атмосферния въздух, с цел да се дадат повече пълномощия на кметовете и общинските препоръки да постановат ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания. На сесията на Столичния общински съвет на 25 юли Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ влязоха в задочно спречкване дали това, което се прави, е задоволително и дали е необходим по-радикален метод.

Повод стана отчетът на заместник-кмета по екологията за актуализиране на Планът за качеството на атмосферния въздух. Във връзка с това Карлос Контрера направи остро изявление:

„ Съжалявам, че госпожа Христова не е в залата, с цел да си проведем един диалог. Хубаво е, че го започваме в този момент, през лятото, а не като предния път в обстановка, да кажем, на рецесия да се опитваме да одобряваме ограничения на коляно, които е ясно, че мъчно ще сработят. Анализът, който е показан в отчета на изчезналата госпожа Христова, е много забавен и той удостоверява едни наши остарели опасения, че във връзка с едни индикатори битовото отопление се явява най-голямото предизвикателство за качеството и чистотата на атмосферния въздух. По отношение на други индикатори това е автомобилният трафик в града. Което значи, че методите, с които би трябвало да борим двата казуса, явно са разнообразни. Всички знаем, че имаме този проблем и би трябвало да работим в посока намаляването на резултата. Защото ясно е, че въздухът няма да стане през зимата кристално чист. Оттук нататък за битовото отопление. Аз бих поразсъждавал, насочвам и това предизвикателство към Вас, по тематиката за законодателна смяна, която да даде повече и по-радикални пълномощия на общините що се отнася до битовото отопление. Защото сега ние имаме правна опция да ограничим потреблението на избрани горива в избрани територии. Но тази мярка, това пълномощие по закон в никакъв случай не е употребявано. И то освен в София. Може би една от аргументите е, че текстът е доста неразбираем -  как се случва това, за какъв период, каква тъкмо е процедурата? Но изрично мисля, че едно изменение – мисля, че това е член 28 от Закона за чистотата на атмосферния въздух - би могло да даде повече пълномощия освен на кмета дадена община, само че и на общинските препоръки да постановат насилствени ограничения. И в избрани зони, в случай че би трябвало, да се не разрешава потреблението на избран тип гориво. Или на избран тип отоплителни тела. Да, това се непопулярни ограничения. Да, евентуално ще има брожения, ще има митинги. Но когато западна София дими дни наред и оттова се носи на вълни токсичен въздух, аз не виждам друго решение.

Следващото нещо за трафика - тъй като нашият главен проблем в София е с техническото положение на колите. Да, по софийските улици има коли, които даже не са регистрирани на територията на общината, само че които обикалят, цапат, пушат и основават големи проблеми. Но тук ние още веднъж би трябвало да желаяме някаква опция от законодателя, с цел да направляваме този развой. Иначе този диалог ще го водим непрестанно, с тези думи, година след година в София. Затова, г-жо Едрева (председател на ГЕРБ в СОС), когато ме репликирате от място, Ви споделям - предизвиквам Ви да мислим и да  предложим на народните представители. В момента се приготвя следващо изменение. И е редно да помислим, тъй като аз не съм уверен, че със забрани за паркирането понижаваме изключително трафика. Трафикът ще продължи да се движи в други зони и колите ще продължат да цапат въздуха. Дали е допустимо да забраним дизелите в София - на този стадий мисля, че отговорът е „ не “. Дали е допустимо да въведем ограничавания за нахлуване на коли от избрана еврокатегория в избрани зони на града - по-скоро „ да “. Така че това са тематиките, по които да мислим. “

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Димитър Антов пък добави, че нищо не се прави по въпроса с гетата и горенето на всевъзможни боклуци. Той настоя за крути ограничения, в случай че би трябвало и законодателни, с които да се принудят жителите на гетата да спрат с обгазяването на София.
„ Искам да продължа тематиката за битовото замърсяване и за нашите дейности. Аз пребивавам покрай циганската махала в Бакърена фабрика, комшия съм, през една улица. Аз мога да Ви кажа в кой ден се горят кабели и дворът ми наподобява на атакуван от химическа офанзива. Мога да Ви кажа в кой ден се горят гуми и тогава кълба черен пушек се разнасят над мене и върху  двора ми валят черни сажди. В същото време ние там не подхващаме никакъв надзор и нито сме глобили някого, нито знаем по какъв начин да глобим някого. Ако се постави една станция към тази махала, тя ще избухне. Тя ще гръмне незабавно. В същото време приказваме за някакви ограничения, ще ограничаваме някой да си пали дървата, ще спрем колите. Може и това да бъде направено, само че ние не вършим главните неща. Ние отново отиваме в някакви дреболии. Основните неща са огромни, тези които очевидно замърсяват. Направете нещо там! Не го вършим, господа! “.

Предложенията на патриотите са да се дадат пълномощия на локалната власт да постанова насилствени ограничения над замърсителите, в това число забрани за прилагане на избрани типове горива, изземване на от общините на материали и боклуци, употребени за гориво в противозаконни постройки. Предлага се и въвеждане на опцията в общинските жилища да се вкарат забрани за отопление на твърдо гориво.

По отношение на проблемите с автомобилния трафик Вътрешна македонска революционна организация оферират усилване на функционалностите на екоминистерството посредством изпълнителните му организации, с цел да се подсигурява, че по улиците не се ръководят коли, които цапат въздуха.

Според Контрера и Антов е нужно да се организира полемика с народни представители от всички партии и преди есенния сезон да се внесат законодателни оферти, с цел да не се окажем неподготвени за зимния сезон на 2019-2020 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР