Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в

...
Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в
Коментари Харесай

Правната комисия одобри законопроекта Пеевски - Цонев за КТБ

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. „ За “ законопроекта гласоподаваха 7 народни представители, „ срещу “ - 0 и „ въздържали се “ - 4, с което той бе признат на първо четене от Комисията.

Според вносителите предлаганите промени имат за цел да попречват недобросъвестните дейности на лица, придобиващи фиктивно вземания с генезис КТБ, както и възобновяване на непозволено заличени обезпечения по време на квестатурата на КТБ.

С измененията се предлага да се забрани на синдикът да заличава обезпечения, учредени в интерес на банката в неплатежоспособност, с изключение на при погасяване на задължението с действително заплащане.

Ангел Донов, представител на синдиците на КТБ, разгласи, че се води огромна битка против длъжниците на банката. Той сподели, че по всевъзможен начин синдиците се мъчат да съберат повече суми да постъпват в масата на несъстоятелността, с цел да могат да удовлетворят 8 хиляди инвеститори в банката.

Председателят на Правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов съобщи, че е изразил позитивно мнение към задачите на законопроекта. Той посочи, че това е негово персонално мнение, защото няма още решение на ПГ на ГЕРБ по плана. По думите му производството по неплатежоспособност е комплицирано и мощно характерно.

Според Кирилов се вижда, че все още не могат да се подсигуряват и обезпечат правата на масата на несъстоятелността и оттова на всички кредитори. „ За мен най-болезнен е аргументът за това, че страната посредством фонда за гарантиране на вземанията също е сложена в голям риск да възвърне сериозна, съответна част от парите, които бяха вложени в държавния бюджет “, добави Кирилов.

От Българска социалистическа партия желаеха отсрочване на точката, защото липсват мнения на Българска народна банка, КФН, Министерство на финансите и други институции, само че предлагането им бе отхвърлено. Филип Попов от Българска социалистическа партия изрази схващане, че би трябвало да се спре повторното плячкосване на КТБ, само че по думите му липсват финансови мнения. Колегата му Явор Божанков разгласи, че групата му ще се въздържи от поддръжката на законопроекта.

Един от вносителите на законопроекта - Йордан Цонев от Движение за права и свободи, изрази удовлетворение, че законопроектът е утвърден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР