Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене изцяло

...
Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене изцяло
Коментари Харесай

Комисията по правни въпроси приема антикорупционния закон

Правната комисия в Народното събрание разисква на второ четене напълно новият Антикорупционен закон,предложен от ГЕРБ-СДС.

Текстовете бяха признати на първо четене от депутатите още в края на месец юни тази година.

Предвижда се Комисията за противопоставяне на корупцията да се раздели на две. Едната комисия ще се занимава единствено с лишаване на нелегално добито имущество, а другата с следствие на корупционни закононарушения и тяхната предварителна защита.

Между първо и второ четене на закона бяха препоръчани промени, които плануват Антикорупционната комисия да се състои от 3-ма членове с 6-годишен мандат, които се ротират на председателския пост на всеки 2 години.

Те ще се избират единствено от Народното събрание, само че преди този момент би трябвало да бъдат утвърдени от специфична номинационна комисия, в която влизат представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, омбудсмана и Сметната палата.

Членовете на проверяващата антикорупционна комисия не би трябвало да сачаст от политическа партия, с цел да бъдат оптимално самостоятелни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР