Правителството започва да тегли нов дълг през тази година, предаде

...
Правителството започва да тегли нов дълг през тази година, предаде
Коментари Харесай

Нов дълг от 300 млн. лева ще изтегли правителството

Правителството стартира да тегли нов дълг през тази година, съобщи БНР, базирайки се на централната банка. От уеб страницата на Българска народна банка излиза наяве, че идващия понеделник на аукцион ще бъдат препоръчани държавни скъпи бумаги за 300 млн. лв..

Първият за годината аукцион ще бъде извършен на 15 февруари, като на него ще бъдат препоръчани лихвоносни съкровищни облигации със период 10 години и половина. Годишният лихвен % е 0,1 на 100. Това е първата емисия държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар, откакто.

Миналия септември страната излезе на външните пазари и реализира доста добра рентабилност. В началото на предходната година, още преди рецесията с Covid-19 финансовото министерство набираше поетапно дългов запас от вътрешния пазар, само че отхвърли поръчките от последната препоръчана емисия поради сериозното повишаване на доходността. Тази емисия към този момент бе в разгара на пандемията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България сполучливо емитира външен дълг за 5 милиарда лв., заяви...

Обикновено първата за годината емисия, каквато ще бъде тази за 300 млн. лв. идващия понеделник, се смята и за тест на пазара.

Според бюджета за тази година държавното управление има право да тегли най-много 4,5 мрдл. лв. нов дълг, като в края на годината равнището на държавния дълг не може да надвишава 31.9 милиарда лв..

С финансовата рамка за тази година държавното управление си остави опцията да тегли дълг от външните пазари, както и да подписва валутни и лихвени суапови покупко-продажби. Предвидено е и да изплаща предварително отговорности или да поема такива, които да изплати още в границите на календарната година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР