Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък

...
Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък
Коментари Харесай

Кабинетът обсъди възможността държавата да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството разпореди на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък период да изследва опцията и започва процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се сплотиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си съвещание през вчерашния ден, оповестиха от Министерския съвет /МС/. 

Има взето решение за придобиване на парцела от страна на българската страната още през юни 2023 година , само че до момента не са подхванати никакви съответни дейности. Това е и повода тематиката официално още веднъж да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният мотив за решението на Министерския съвет е информацията за сриване на част от къщата , която от години се разрушава и положението й е в извънредно неприятно.

Проблемът е, че все още единствено собственичката на 2/3 от парцела е оповестила подготвеност да продаде своята част , като през 2023 година цената, поискана от нея е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на различен притежател, който изрично отхвърля да продаде дяла си на българската страна.

„ Това е въпрос, който не трябва повече да се отсрочва във времето. Трябва да се откри незабавно решение, да се подхващат всички дейности, с цел да спасим къщата на огромния български публицист, в това число и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата би трябвало да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей “ , безапелационен бе министър председателят Димитър Главчев.

Политическа партия „ Възраждане “ дава Манол Пейков на Прокуратурата за финансови злоупотреби

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР