Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история.

...
Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история.
Коментари Харесай

Захариева: Македония пренаписа български песни, а сега тормози българите

 " Правителството в Скопие се пробва да отхвърли общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за самостоятелност от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, с цел да се изтрие всичко българско в тях ". Това разяснява вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред немското издание Theeuropean.de, представено от " Фокус ".

Захариева споделя, че България вижда себе си като движеща мощ за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани.

" Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да стартира договаряния. За да се случи това обаче, би трябвало да преодолеем отворените двустранни въпроси сред нашите две страни. " Колегите в Скопие би трябвало да покажат, че са ангажирани с дълготраен ангажимент към европейското си бъдеще, като одобряват европейските полезности, както направи България преди 14 години, " сподели Захариева.

Тя прави исторически обзор и твърди, че до през днешния ден историческият район Македония е разграничен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

" Обособената македонска еднаквост се образува едвам през първата половина на предишния век. България признава тази обособена еднаквост на Македония и поддържа европейската интеграция на Република Северна Македония ", споделя Захариева и прибавя: " Правителството в Скопие се пробва да отхвърли общата ни история преди този момент. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за самостоятелност от Османската империя през XIX век, са показани просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, с цел да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези разногласия беше основана взаимна комисия по историческите въпроси ".

По думите й жителите на Северна Македония, които се припознават като българи, биват унизени и упреквани, а адресите им се разкриват в обществените мрежи.

Изтъква още, че Скопие отсрочва и инфраструктурни планове за стопански значими транспортни коридори - финансирани от Европейски Съюз планове.

" 130 милиона евро към този момент са изгубени за построяването на автомагистрала А1 сред нашите две страни, тъй като Скопие пренебрегва настояванията за финансиране от Европейски Съюз, " сподели тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР