Правителството в Румъния направи голяма грешка като нареди на жандармерията

...
Правителството в Румъния направи голяма грешка като нареди на жандармерията
Коментари Харесай

Владимир Береану: Има противоборство между правителството и съдебната система в Румъния

Правителството в Румъния направи огромна неточност като подреди на жандармерията да употребява извънредно огромна мощ, каквато не е употребена след 1989 година против протестиращи. Това мнение изрази в предаването " 12+3 " журналистът Владимир Береану, който предвижда, че използването на мощ против протестиращите ще ги стимулира да бъдат на площадите всекидневно:

" Те в събота вечерта бяха към 40 хиляди в Букурещ, нощес бяха към 10 хиляди, само че евентуално ще продължат много дълго време. Интересното е, че през днешния ден военната прокуратура се самосезира и стартира да преглежда превишаване на правата от страна на жандармерията. Днес се събират недоволства от хората, които бяха ранени по време на петъчната вечер и ранна нощ. Вижда се, че има едно противоборство сред правосъдната система в Румъния и държавното управление. "

 

Правителството направи ремонти в Наказателния кодекс, които затрудняват доста битката против корупцията, напомни журналистът:

" Те са в работа на тези, които прокуратурата преследва, т.е. корумпирани политици и щяха да минат по този начин. Президентът първо сезира Конституционния съд за тези ремонти, второ - те още не са минали през Сената, тъй че още не са в действие. "
" Еврокомисарят по въпросите на правораздаването се изрече извънредно остро против тези ремонти в законодателството, като ги назова в интерес на корумпираните политици и споделя, че тези нови ремонти пречат на прокуратурата, вършат я подвластна от политиците, и в същото време пречат и на съдиите ", добави Береану. Той счита, че Европейски Съюз не може да се меси във вътрешните работи на нито една страна, само че е " неловко, тъй като Румъния има искания към този момент да върви към цялостна европеизация ". 
На новата си позиция - заместник-главен прокурор - Лаура Кьовеши, която оглавяваше антикорупционната прокуратура в Румъния, в действителност извършва сходни функционалности, уточни Владимир Береану. Той не открива паралели сред митингите у нас през 2013 година и актуалната протестна вълна в северната ни съседка. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР