Правителството успя да дари цял един генератор на Украйна след

...
Правителството успя да дари цял един генератор на Украйна след
Коментари Харесай

Правителството успя да дари цял един генератор на Украйна

Правителството съумя да подари цялостен един генератор на Украйна след месеци канене и отправяни претенции от украинската страна. Дарението е напряко пренебрежимо на фона на събраното в частната акция на Манол Пейков. Продължава да стои въпроса за обещани дарения на генератори от МО по линия на решението на Народно събрание за даване на въоръжение и техника на Украйна. 
Решението за дарението на генератора бе взето на вчерашното съвещание на кабинета. От прессъобщението излиза наяве, че генераторът се отпуска в границите на поисканата от Украйна помощ по Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Освен един бензинов генератор с мощ 5 kw от Министерство на вътрешните работи, Украйна ще получи още 522 315 литра вода, превързочни комплекти - 74 412 броя; 200 спални чувала, доста хранителни артикули, в това число и по линия на БЧК. Общата стойност на дарението е 1,75 млн. лева
Нуждата от генератори при започване на зимата в Украйна се оказа сериозна откакто доста обитаеми места останаха без електричество. Официалната реакция на България в тази посока се забави доста. Единствените генератори, които бяха дарени по линия на кабинета, бяха 18 генератора, финансирани по линия на акция на енергийното министерство и БЕХ. След остри рецензии, че продава остарели генератори, а не праща на Украйна (продажбите бяха обяснени с обстоятелството, че техниката не е задоволително мощна) МО също разгласи, че възнамерява да прати такава техника по линия на взетото от Народно събрание решение за безплатно обезпечаване на въоръжение. За задачата обаче МО желае да има второ решение на Народно събрание. 
Докато институциите месеци наред не съумяват да свършат нищо, Манол Пейков събра 5500 дарения, с които изпратените и готови за изпращане генератори по тази акция към днешна дата са 429. За тях и UPS-и са изхарчени 1 193 521 лева и 61 ст. Наред с бързото събиране на даренията, хората към Пейков доставят техниката на място с цената на риск за живота си. Предоставените по линия на тази акция генератори конкурират даренията на цели европейски страни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР