Правителството удължи срока на прилагане на Единната национална стратегия за

...
Правителството удължи срока на прилагане на Единната национална стратегия за
Коментари Харесай

Данъчната политика на страната продължава и през 2018-а

Правителството удължи периода на използване на Единната национална тактика за повишение на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата стопанска система и понижаване на разноските за съблюдаване на законодателството за интервала от 2015-а до 2017 година и утвърди проект за деяние към нея за 2018 година.

Припомняме, че тактиката беше създадена през 2015 година по отношение на три следващи характерни рекомендации за страната ни в региона на данъчното облагане, които се отнасяха до две съществени провокации - високи разноски, свързани с осъществяването на данъчните отговорности, и липса на цялостна, широкообхватна тактика за съблюдаване на данъчното законодателство. Основната заложена цел беше да се усъвършенства спазването на законодателството, да се отбрани фискалната непоклатимост на страната и да се обезпечи равнопоставеност и конкурентоспособност на всички стопански субекти. Стратегията съдържаше ограничения и действия, които да доведат до увеличение на приходите от налози, осигурителни вноски и такси посредством по-висока успеваемост при тяхното администриране и попречване на опциите за укриването им, както и посредством стимулиране на доброволното осъществяване.

Със характерна рекомендация на Съвета на Европейски Съюз от юли 2017 година се предлага страната ни да продължи да усъвършенства събирането на налозите и спазването на данъчното законодателство, в това число посредством повсеместен пакет от ограничения за интервала след 2017 година. Предвид тази рекомендация и регистрираните досега позитивни резултати от използване на ограниченията към тактиката, държавното управление одобри действието на този документ да се удължи с още една година и утвърди проект с съответни действия за осъществяване през 2018 година.

Напомняме, че общата сума на данъчните приходи за миналата година, в това число и приходите от осигурителни вноски, възлиза на 29 581,3 млн. лева, което съставлява 105,5% по отношение на плануваните за годината доходи. Преизпълнение на годишните планове беше регистрирано при множеството от главните налози и осигурителните вноски. Съпоставено с данните за 2016 година, данъчните приходи набъбнаха за година номинално с 10% (2 678,6 млн. лева).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР