„Правителството трябва да гарантира националната сигурност. Който купи ЧЕЗ, да

...
„Правителството трябва да гарантира националната сигурност. Който купи ЧЕЗ, да
Коментари Харесай

Нинова: Държавата е лош стопанин, когато я управлява мафията

„ Правителството би трябвало да подсигурява националната сигурност. Който купи ЧЕЗ, да не зависи от него дали някой ден няма да бъде изключена мрежата. Някой би трябвало да понесе и политическа, и друга отговорност, в случай че се постанова “. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в утринния блок на Българска национална телевизия.

„ Държавата е неприятен собственик, само че когато се ръководи от мафията. Когато се ръководи от държавници, не е неприятен собственик “, акцентира тя. Нинова попита по какъв начин може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ дава, да е държавна, да се ръководи добре и да печели. „ При нас не може, тъй като този, който е отпред на страната, нещо бърка “, разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя акцентира, че даже в Европа наклонността е да се връща държавното присъединяване и тя да има роля в основни браншове. „ Ние желаеме това от доста време “, напомни Нинова.

Председателят на левицата съобщи, че тази седмица цялата договорка ще бъде дадена на прокуратурата. „ Това е част от прегледа на прехода. Не може в страната ни непрекъснато да се случват грабежи и неустановеност и никой да не носи отговорност “, акцентира тя. Според нея казусът е заровен в предишното при онази продажба на 33% остатъчен дял на ЕРП-тата.

„ Първата продажба е по времето на държавното управление на Сакскобургготски през 2004 година на 67%. В контракта написа, че се резервират 33%, с цел да може страната да взе участие в управителните органи, вземането на решения. Задължават купувача ЧЕЗ тогава да осведоми за всяко деяние страната и всяка година да дава доклади “, изясни Нинова. По нейните думи има възбрана да се продава на офшорни компании, а в този момент имаме заеми от такива компании. „ Има и редица други ограничавания, които подсигуряват държавния интерес. Когато 33% са били към момента държавни, страната е получава дял – 40-45 млн. лева годишно. Продажбата на тези 33% от Бойко Борисов анулира всички тези условия “, посочи тя.

Корнелия Нинова уточни, че някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност, някой ще управлява през сметките за ток живота на 3 млн. българите, а няма доста информация кой е този, кой финансира договорката, по какъв начин ще се връщат тези пари и дали няма да се връщат през нарастване на сметките за ток. „ Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, след комисията в Народното събрание схванаха истината. Тя произнесе политическа тирада, в която атакува ръководителя на опозиционната партия и президента на страната. Тази тирада е написана и повтаря конференция на ГЕРБ от преди три дни “, сподели още Нинова.

Според ръководителя на Българска социалистическа партия абсурдът ще се разраства по интернационална линия. „ Чешкият министър председател упрекна българския в неистина. Когато си ръководител на Съвета на Европейски Съюз това е огромен проблем за Борисов. Премиерът и държавното управление ни изложиха пред Европа и сложиха интернационален проблем. Поставиха страната на колене пред едно лице и волята й какво ще реши за нейния контракт “, разяснява Нинова. Тя изрази безпокойство, че при този скандал банките ще се отдръпват от договорката. Нинова е на мнение, че тази отбрана, в която се хвърли ГЕРБ към Гинка, демонстрира, че те стоят зад нея и са знаели за договорката. Това демонстрира и отчет на ДАНС, които са уведомили Министерски съвет още през септември.

Корнелия Нинова акцентира, че политическото семейство на Борисов ръководи в Европа и той може да разчита на поддръжка, само че все пак неговите най-големи другари, като Германия, Австрия и други ни отрязаха за Еврозоната и Шенген, тъй като сме корумпирани. „ Най-неприятно прозвуча мнението на Юнкер за Западните Балкани. Той сподели не на интеграцията на Западните Балкани в Европа. Евентуално след 2025 година. Откакто е почнало председателството, няма седмица без корупционен скандал “, акцентира Корнелия Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР