Правителството се оказа неспособно да представи конкретен план, който наистина

...
Правителството се оказа неспособно да представи конкретен план, който наистина
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Правителството хвърли прах в очите на миньорите, сега опитва да излъже и ЕК

Правителството се оказа некомпетентно да показа съответен проект, който в действителност да резервира работните места в комплекса „ Марица изток” и в другите термични централи. За страдание, се пробват да излъжат и самата ЕК”. Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „ Пресечна точка” на Нова.
Социалистът показа хронологията, съгласно която на 13.09. държавното управление приема отчет с разнообразни сюжети, а въз основата на този отчет се приема и пътна карта за климатична индиферентност. „ Именно в тази пътна карта за климатична индиферентност ние видяхме, че до 2030 година надали не всички термични централи би трябвало да бъдат затворени – и миньорите да останат без работа”, акцентира Стойнев и продължи:
„ След митингите на миньорите, държавното управление трансформира, и то на автограф, единствено пътната карта за климатична индиферентност като маха, тези фрази които касаят въглищните централи. Докладът обаче остава същият. Т.е. за Брюксел в този момент те ще изпратят една пътна карта без изменен отчет, пробвайки се да замажат очите на Европейската комисия. Защото, де факто, като не промениш отчета, значи, че ще следваш този сюжет, който към този момент си одобрил, а точно – за затваряне на въглищните централи”, акцентира социалистът.
„ И тъй като ги хванахме в неистина, в този момент го изясняват, че на никое място в документа не било записано, че до 2030 година централите ще затворят и хората ще останат без работа. Да, де, само че трябваше да има построен механизъм за потенциал – нещо, което дадоха обещание на българските миньори да бъде утвърдено с Брюксел, по този начин, че да бъдат субсидирани тези централи, да бъдат подпомагани. Защото след 7 ч като спрат фотоволтаиците цената от 1 стотинка се качва на 700 лева.”, уточни още Драгомир Стойнев.
Народният представител от Българска социалистическа партия предизвести: „ В понеделник, на 15.10. следете. Защото първото заричане към миньорите – т.1 от Споразумението от прословутата среща на управлявашите от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи със синдикалисти, енергетици и миньори е, че държавното управление би трябвало да е предоговорило към този момент Плана за възобновяване и резистентност – т.е да бъде отстранено понижаване на въглеродните излъчвания с 40 % по отношение на 2019 година Ако не го е предоговорило – значи за следващ път Българска социалистическа партия сме прави, че това държавно управление просто хвърля прахуляк в очите на хората”.
„ Всичко се прави, с цел да се вземат едни пари – не с цел да се откри стабилно решение на проблема”, саза Стойнев.
По думите му картината би била напълно друга, в случай че тези пари са за миньорите, за комплекса „ Марица изток “, за различна претовареност „ Но те не са по тази причина “, добави националният представител от Българска социалистическа партия.
Драгомир Стойнев цитира следващ скандал: „ 266 млн лева за ВЕИ планове и за акумулатори. И там по този начин са направени тръжните процедури, че могат да вземат участие само и единствено 10 компании от страната. Министърът през днешния ден сподели, че ще ги преработи”, уточни социалистът и акцентира, че тези тежки тръжни условия са били направени от един съветник, оказал помощ на „ Промяната” да създадат скандалните критерии за избор на компании.
„ Без тези базови мощности не можем”, акцентира националният представител от Българска социалистическа партия и добави, че би трябвало да има съответен проект по години, да знаят миньорите какво ги чака. „ Тези проекти трябваше да бъдат създадени още през 2019 година Тогава обаче, вместо страната да създаде тези проекти и да приложи политиката – ГЕРБ ги дадоха на една консултантска компания, която да напише проектите и която през 2021 година сподели „ ние сме дотук, оправяйте се”, уточни Стойнев.
Той дефинира като извънредно нездравословно решението да се либерализира цената на тока за битови консуматори, наблягайки, че на никое място в регламента не е написана съответна дата за либерализацията на тока за семействата. „ Сегашното държавно управление обаче реши това да стане от 2026 година Цената на тока неизбежно ще нарастне. Потвърждава го това, което се случи и с бизнеса”, сподели Стойнев.
„ В Европа цените са либерализирани, само че са и високи. Там поставят интелигентни електромери и в случай че надвишите с 5-10 лева автоматизирано може да ви спрат тока в дома му”, сподели Стойнев и даде образци с Валония и Обединеното кралство, в което потребителите по силата на това предплащат еленерията си. „ Това обаче е удар против бедните хора, те ще стоят без ток. Това ли желаят да чака и българските гражадани”, разяснява някогашният енергиен министър.
Драгомир Стойнев удостовери, че социалистите ще внесат втори избор на съмнение поради националната сигурност и защитата, по този начин както съобщи в Народното събрание по-рано през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. „ Скандално е - имам възприятието, че работим повече да решаваме проблемите на Украйна, в сравнение с българските жители. Трябва да има мяра и да се мисли за българската сигурност и интерес, изключително когато се разгаря втори боен спор, който слага пред страната ни съществени рискове”, съобщи социалистът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР