Правителството се очаква на утрешното си редовно заседание да одобри

...
Правителството се очаква на утрешното си редовно заседание да одобри
Коментари Харесай

Кабинетът готви реформа в ТЕЛК

Правителството се чака на утрешното си постоянно съвещание да утвърди промени в няколко закона, заяви пресслужбата на кабинета.

Министрите ще одобрят промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и в правилника за използване на закона, промени в правилниците за използване на Закона за фамилни помощи за деца и на Закона за протекция на детето.

Реформата в ТЕЛК е на път, съобщи общественият министър Бисер Петков пред bTV. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и обществена. 

По думите на министъра в концепцията за промяна заляга логиката здравното министерство да прави оценка болестта, а социалното да преценя до каква степен това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да извършва работата си. 

„ Няма да има зависимост сред комисиите – за в този момент те ще са независими и ще има два стадия на оценка ”, посочи Петков. Той успокои, че измененията целят само да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

С 14 лева повече ще получат пенсиите от 350 лева от 1 юли следващата година. Индексирането е по швейцарското предписание, отчитащо растежа на приходите и на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 година ще е с 3,8 % или 13- 14 лева

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лева и това ще засегне 824 000 пенсионери. 724 000 ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% неработоспособност става 230 лева – приблизително към 16,67 лева

Други промени, които се чака да бъдат разисквани на следващия ден от министрите, са в законите за обществените финанси, за автомобилните транспорти, за електронните известия, в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Кабинетът ще промени Постановление на Министерския съвет от 2007 година за установяване на изискванията и реда за разходване на целевите средства за диагностика и лекуване в лечебни заведения за болнична помощ на лица, които нямат приход и/или персонално имущество, което да им обезпечава персонално присъединяване в здравноосигурителния развой.

Правителство ще одобри и лист на специалностите, за които в обособените администрации съществува дефицит на специалисти и за които могат да се дават стипендии през 2018 година

Министрите ще одобрят доклада за осъществяването на държавния бюджет за 2016 година и отчета към него, годишния отчет и доклад за активността на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система за 2016 година, годишния доклад за положението на държавния дълг за 2016 година и предложение до Народното събрание за приемане на доклада за осъществяването на държавния бюджет за предходната година.

Министрите ще одобрят Доклад за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост през 2016 година от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР