Правителството саботира строителството на магистрала Струма през Кресненското дефиле и

...
Правителството саботира строителството на магистрала Струма през Кресненското дефиле и
Коментари Харесай

Природозащитници: Кабинетът саботира строежа на Струма

Правителството саботира строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и тя няма да бъде подготвена до 2023 година, а има и възможност да не бъде построенав този сектор. Това предизвестиха в петък от природозащитната коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ".

На конференция те изнесоха данни от подадената в Европейската комисия апликационна форма за построяването на автомагистралата през Креснеското дефиле от българското държавно управление. От тях излиза наяве, че кабинетът на Бойко Борисов възнамерява да построи по-малко от половината от 36-километровия сектор (41% от участъка). Той няма да е с магистрални габарити, а ще бъде скоростен път, ще минава през зони, за които не е правена екологична оценка, а обходът на Кресна е преместен до къщите на хората.

" Правителството води към злополука плана за автомагистрала " Струма " през Креснеското дефиле ", предизвести Петко Ковачев от Институт за зелена политика, който е част от обединението " Да спасим Кресненското дефиле ". Той прикани ръководещите да спазят европейското законодателство, с цел да не се постанова българският народ да връща изхарчените до момента към 1 милиарда евро за автомагистралата.

В края на май, при стартирането на следващ сектор от автомагистрала " Струма ", министър председателят Бойко Борисов заплаши да спре градежа на автомагистралата и да остави построяването на пътя през Креснеското дефиле за идващия програмен интервал, през който обаче най-малко към този момент не се планува финансирането на пътища.

Магистралата няма да е подготвена до 2023 година
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР