Правителството реши на днешното си заседание да удължи до 12

...
Правителството реши на днешното си заседание да удължи до 12
Коментари Харесай

Удължиха срока за разработване на стратегия за финансиране на ВиК отрасъла

Правителството реши на днешното си съвещание да удължи до 12 ноември периода на създаване на тактиката за финансиране на бранш ВиК по Споразумението за даване на консултантски услуги сред Министерството на районното развиване и благоустройството и Международната банка за възобновяване и развиване, подписано през февруари 2016 година С решението също по този начин се анулира правенето на отчет за осъществяване на дейностите по преоценка на обществените ВиК активи.

Удължаването периода за създаване на Стратегия за финансиране на бранш ВиК цели установяване на размер, източници и способи за финансиране на бранш ВиК посредством разискване измежду огромен брой заинтригувани страни. Разработването на отчета се анулира заради неспособност да бъде направен в интервала на деяние на Споразумението. Това ще докара и до понижаване на цената на съглашението.

Дейностите по Споразумението се извършват в границите на план „ Подпомагане на успеваемостта, ръководството и институционалния потенциал в бранш ВиК “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година

През май Министерство на районното развиване разгласи, че работи по основаването на фонд, който да финансира ВиК планове в общините, които не могат да се възползват от европейско финансиране.

През 2014 година е призната Стратегия за развиване и ръководство на ВиК бранша, само че тя мъчно се извършва поради дефицит на финансиране. В бранша има потребност от към 11 млрд.лв. финансиране, само че със средствата на ВиК операторите, Оперативна стратегия "Околна среда 2014 – 2020 ", Програма за развиване на селските региони, ПУДООС, държавни и общински средства, министерството разполага с не повече от 45-50 % от общия размер на нужните средства в контури от тактиката 10-годишен интервал.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР