Правителството реши да бъде създаден черен списък на лица и

...
Правителството реши да бъде създаден черен списък на лица и
Коментари Харесай

Кабинетът прави "черен списък" с фирмите на Пеевски и Божков

Правителството реши да бъде основан " черен " лист на лица и компании, които попадат в обсега на ограниченията, наложени от Службата за надзор на задграничните активи на министерството на финансите на Съединени американски щати. Към днешна дата там би трябвало да влязат всички компании, свързани с предприемача Васил Божков и някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Държавните и общинските компании, както и всички ведомства би трябвало незабавно да прекратят всевъзможни връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения.

Списъкът ще е обемен, тъй като ще обхване още фирмите, притежавани, следени или ръководени от Пеевски и Божков през последните пет години. В него ще влязат и всички техни съдружници, акционери, шефове и членове на органи на ръководство и надзор за последните 5 години. Ще се прибавят и всички физически лица и юридически лица, които ДАНС и Национална агенция за приходите откри, че са индиректно свързани с Пеевски и Божков.

Целта на листата е да се предпазят сдруженията с държавно и общинско присъединяване и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите на Съединени американски щати. Подобен риск съществува и за всички частни компании, които имат бизнес с хора или компании, свързани с Божков и Пеевски. Затова описът ще е обществен и ще се разгласява на страницата на МФ и Национална агенция за приходите.

За съставянето на листата се основава непрекъсната работна група с присъединяване на представители на Министерство на вътрешните работи, МФ, ДАНС и Национална агенция за приходите. ДАНС и Национална агенция за приходите са натоварени със задачата да подхващат непрекъснати ограничения за определяне на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата и да оферират допълнение на листата при положение, че се откри съгласуваност, или изключване от него при положение, че свързаността е прекъсната.

" С подхванатите от държавното управление дейности ще се сведат до най-малко рисковете за страната ни в политическо и в интернационално отношение и за българската стопанска система от тези наказания на Съединени американски щати при следващо заледяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни сдружения и предприятия, блокиране на интернационалните преводи, изключване и недопускане до присъединяване в интернационалните бизнес покупко-продажби, ограничение на опциите за търговия и други ", написа в известието на Министерски съвет. Решението се взема, откакто сутринта финансовият министър Асен Василев означи, че няма направена нормативна рамка, по която страната да подхваща дейности при положение на наказания, наложени от органи на друга страна.

 

Още ограничения

Премиерът Стефан Янев привиква Съвета по сигурността в понеделник. На него ще се обсъдят ограничения за гарантиране на политическата непоклатимост, нуждата от нови и съответни политики за битка с корупцията, както и използване на по-ефективни механизми за съгласуваност и взаимоотношение на структурите в бранш „ Сигурност “.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР