Правителството прие Стратегия за превенция на престъпността (2021-2030)Министерският съвет прие

...
Правителството прие Стратегия за превенция на престъпността (2021-2030)Министерският съвет прие
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 5 октомври 2022 г.

Правителството одобри Стратегия за предварителна защита на престъпността (2021-2030)

Министерският съвет одобри Стратегия за предварителна защита на престъпността (2021-2030). Тя е създадена от междуведомствена работна група, основана от министъра на вътрешните работи, по самодейност на Националния съвет по предварителна защита на престъпността. 

В дълготрайния документ са заложени съставни елементи за единно обмисляне, съгласуване и надзор на политиката за предварителна защита на престъпността, реализирана от държавните институции в съдействие със заинтригуваните страни - научни институти, университети, неправителствени и бизнес организации, жители. В създаването му е включен и интернационалният опит, потвърдил, че предварителната защита е най­ефективният прийом за противопоставяне на престъпността, изискваща провеждането на целенасочена и дейна политика в региона на стопанската система, правото, образованието, културата и останалите области от обществения живот. Чрез превантивната активност се реализира понижаване на престъпността и на разноските за нейното противопоставяне, както и повишение на сигурността на жителите и на доверието им в способността на правозащитните органи да пазят правата и законните им ползи. 

Предвидено е дейностите, заложени в тактиката, да се финансират от държавния бюджет, посредством бюджетите на съответните институции в границите на утвърдените им за съответната година бюджетни средства, от финансираните принадлежности на Европейски Съюз, от общинските бюджети при осъществяване на съответни ограничения и начинания, както и посредством финансиране на тематични планове и стратегии от други източници.

Правителството одобри решение по отношение на презаселването по линия на фонд,,Убежище, миграция и интеграция “

Правителството одобри план на Решение на Министерския съвет за одобрение на презаселване в Република България на жители на трети страни или лица без поданство, идващи от трета страна, към която са били разселени, с поддръжката на фонд,,Убежище, миграция и интеграция “ 2021-2027 година в интервала 2023-2025 година. 

През месец юли 2022 година в Министерството на вътрешните работи е получено писмо от Европейската комисия (ЕК) (HOME-Funds/2022/44) по отношение на стартирана акция за набиране на поръчки (pledging exercise) от страните членки за броя лица, които ще одобряват по презаселване през 2023 г. 

Заявките ще бъдат подадени от Управляващия орган по ФУМИ посредством изпращане на запълнен формуляр, в който следва да се включи и информация за държавата/ите, от която/които ще бъдат презаселени лицата. Заявката следва да регистрира целите, разисквани на срещата на националните специалисти по презаселване от 1.07.2022 година, в границите на която Комисията е оповестила уговорките и прогнозите, като се регистрират и географските цели на новата акция. 
Държавите членки са приканени да показват и своите прогнози за презаселване и филантропичен банкет за времето от 1.01.2024 година до 31.12.2025 година В рамките на предварителните оценки не е належащо страните членки да дават разбивка по трети страни, от които се планува презаселване или филантропичен банкет, нито да оферират детайлности за типа на филантропичния банкет (т.е. уязвими или не). Прогнозите могат да бъдат обновени на всеки стадий преди формалното пускане на акцията за набиране на поръчки за 2024-2025 година, което се чака да е през юли 2023 г. 
Подадените от страните членки поръчки ще бъдат прегледани от Европейска комисия и след одобрение ще бъдат включени в Специфична цел 4 „ Солидарност и заслужено систематизиране на отговорностите “, според наредбите на член 19 от Регламент 1147/2021 за основаване на фонда.

Финансирането за подадените от страните членки поръчки за 2023-2025 година за презаселване и филантропичен банкет ще бъде предоставено посредством многогодишната работна стратегия на Тематичния механизъм на ФУМИ за посочения интервал. Средствата, които страните членки ще заделят в стратегиите си за техническа помощ по отношение на презаселването и филантропичния банкет също ще бъдат от Тематичния механизъм. Отпуснатите на страните членки средства за презаселване и филантропичен банкет ще се включат в плановете на стратегии за 2021-2027 година по ФУМИ или при положение, че стратегиите са към този момент утвърдени от Европейска комисия - посредством процедура за публично изменение.

В тази връзка на 08 септември 2022 година беше извършено постоянно съвещание на Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция (НСМГУИ), на което бяха разисквани опциите на Република България за банкет на непознати жители по процедурите за презаселване и беше взето решение консултативният орган да предложи присъединяване на Република България в оповестената от Европейската комисия акция по набиране на поръчки от страните членки, като дефинира 50 (петдесет) жители на трети страни или лица без поданство, идващи от трета страна към която са били разселени, да бъдат признати по презаселване през 2023 година, с поддръжката на фонд “Убежище, миграция и интеграция “ 2021-2027. 

Ограничението от 50 (петдесет) жители е наложено при отчитане опциите на страната и институциите за банкет по презаселване в границите на 2023 година, следваща интеграция на лицата, както и разбор на системите за сигурност в избрани географски райони с оглед сигурността на командированите екипи.

Общият приход приблизително на човек от семейството се е повишил с 10% през 2021 година по отношение на 2020 година

Правителството одобри Отчет за 2021 година за осъществяване на обновената Национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012-2030 година). Като позитивни трендове в документа могат да бъдат маркирани подобряването на виталния стандарт и качеството на живот в страната, увеличението на механичния приръст на популацията, задържането на тоталния коефициент на плодовитост на равнище, близо до междинното за страните членки на Европейския съюз и увеличението на броя на браковете. 

През 2021 година годишният общ приход приблизително на човек от домакинство е бил 7 705 лева и се е нараснал с 10% по отношение на 2020 година. За последните 10 години (2012 – 2021 г.) общият приход приблизително на разположение от домакинство се е повишил 1.8 пъти. 

Тоталният коефициент на плодовитост демонстрира какъв е междинният брой живородени деца, които би родила една жена през целия си фертилен интервал. През 2021 година междинният брой живородени деца от една жена е бил 1.58, като е повишен с 0.02 по отношение на 2020 година. За съпоставяне, през 2001 година той е бил 1.24, а през 2016 година- 1.54.

През предходната година междинната възраст на дамите при раждане на първо дете е останала непроменена по отношение на 2020 година - 27.5 години. През 2021 година в страната са регистрирани 59 069 родени деца, като от тях 58 678 (99.3%) са живородени. В съпоставяне с миналата година броят на живородените е намалял с 408 деца (или с 0.7%). 

Населението на България в края на 2021 година е 6 838 937 души. В съпоставяне с миналата година популацията е намаляло със 77 611 души (или с 1.1%). Съществено въздействие върху броя и структурите на популацията в страната оказва и механичният приръст, който през 2021 година е плюс 12 706 души. Той се образува като разлика сред броя на заселилите се и изселилите се от страната. 

През 2021 година са регистрирани 26 620 юридически брака - с 4 448 повече по отношение на миналата година.

Правителството утвърди доклада за Третия народен проект по изменение на климата

Министерският съвет утвърди окончателния доклад за осъществяване на Третия народен проект за деяние по изменение на климата 2013-2020 г. 

Документът демонстрира резултатите от осъществяването на заложените ограничения, ориентирани към въвеждането на нисковъглеродни, енергийно ефикасни и безотпадъчни технологии, допринасящи освен за общото понижаване на излъчванията парникови газове, а за повишение на продуктивността и ресурсната успеваемост. 

В Плана се извършват ограничения за запазване и рационално потребление на ресурсите като основна причина освен за опазването на околната среда, само че и за реализиране на резистентен стопански напредък и повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система. 

Общият резултат от осъществяването на политиките и ограниченията по браншове подсигурява постигането на правно обвързващите цели за страната ни в интернационален и народен аспект, като на годишна база спестените излъчвания на парникови газове възлизат на над осем милиона тона.

Близо 1.6 млн. лева за подкрепяне на студенти и докторанти, настанени в общежития

50 000 лева ще бъдат добавени към към този момент утвърдената сума от 1 545 000 лева по програмата за подкрепяне на студенти и докторанти, настанени в общежития на държавните висши учебни заведения и „ Студентски столове и общежития “. Правителството реши средствата за интервала октомври - декември 2021 година да се усилят на 1 595 000 лева. 

Допълнителните средства се отпускат въз основата на разбор на комисията за осъществяване на програмата към Министерство на образованието и науката (МОН), в който се откри, че общата сума, нужна за трите месеца по програмата, е по-висока. 

Средствата ще подкрепят студентите и докторантите, настанени в общежития, да покриват битовите си сметки. Подкрепата бе обезпечена след съглашение сред МОН и Министерството на енергетиката.

Създава се Национален предприемчив комитет за честването на 110 години от Балканските войни

Министерският съвет на Република България одобри решение за основаване на Национален предприемчив комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913г.) през 2022-2023г. 

Националният предприемчив комитет е под председателството на министъра на защитата, а в състава му са включени началникът на защитата, началникът на Военна академия,,Г. С. Раковски “, командирът на НГЧ, заместник-министри на Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на културата, шефовете на НВИМ, Българска национална телевизия, БНР, Държавна организация „ Архиви “ и представители на военно-патриотичните съюзи. 

Както и при предишни празнувания, главен акцент още веднъж се слага върху популяризирането на българската бойна популярност и отдаването на респект към подвига и саможертвата на българските военнослужещи, дали живота си в битката за национално избавление и обединяване. Националният предприемчив комитет има за задача да изготви проект с съответни мероприятия с финансов план за отбелязване на годишнината, който обичайно включва действия, свързани с построяването, ремонтирането и възобновяване на български военни монументи, ритуали за удостояване паметта на починалите в Балканските войни, мероприятия по оферти на военно-патриотичните съюзи, военно-исторически конференции и изложения, издателска активност и др. 

Отбелязването на историческите годишнини се радва на необятен публичен отзив, провокира огромен интерес и способства за военно­патриотичното образование на подрастващото потомство.

Прието е решение за съществуване на главен интерес за реализация на социална поръчка за придобиване на самонасочващи се торпеда

Министерският съвет одобри решение за установяване съществуване на главен интерес, обвързван с реализация на социална поръчка за „ Придобиване на 324 мм самонасочващи се торпеда за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили “. 

324 мм самонасочващи се торпеда са главно въоръжение на корабите, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморски сили. Защитата на морския суверенитет се обезпечава извънредно дейно посредством потребление на самонасочващи се торпеда, чиято зона на влияние разрешава бързо противопоставяне против подводните сили на съперника на междинни и огромни дистанции и с висока акуратност. 

С реализацията на публичната поръчка се цели обезпечаване на боеспособността на новопридобиваните кораби и обезпечаване на ефикасното им потребление както в народен, по този начин и в съюзен формат. Това ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност. 

Прието е даването на дерогация в ограничаващи ограничения за санкциониране на Руската федерация поради войната в Украйна

Правителството одобри решение за даване на дерогация от член 5к, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕС) No 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, във връзка с публичните поръчки за доставка на автомобилни горива.
Разрешава се възлагането на нови публични поръчки, както и осъществяването на подписаните контракти и рамкови съглашения с предмет доставка на автомобилни горива, след 10.10.2022 г. 
Дерогацията се постанова заради нуждата от обезпечаване на автомобилни горива за действието на държавните органи и структури, с оглед опазването на публичния ред, живота и здравето на българските жители и националната сигурност и е годна до 31.12.2024 година

Правителството утвърди механизъм за погашение на еднократни компенсации по самостоятелни тъжби, почетени от органи на Организация на обединените нации

Министерският съвет одобри Постановление за установяване реда за погашение и размера на еднократни компенсации по самостоятелни тъжби, почетени от органите на Организация на обединените нации, контролиращи осъществяването на главните интернационалните контракти в региона на правата на индивида. 

С приемането на този акт се адресира една от съществуващите сега празнини в нормативната уредба, свързани с неналичието на съображение за погашение на съответно финансово обезщетение на жалбоподателя. Механизмът е ориентиран към жители, за които органи на Организация на обединените нации стимулирано са се произнесли, че са станали жертва на непозволени дейности на страната при осъществяването на интернационалните отговорности на страната. 

До момента страната е изплащала финансови компенсации по почетени тъжби на ad hoc съображение с признати нарочени решения на Министерския съвет през 2014 година и 2021 година За интервала м. януари 2019 година - м. юни 2022 година са заведени 5 тъжби, по които се чака изговаряне от договорните органи на Организация на обединените нации, което извежда на напред във времето нуждата да се одобряват правила за установяване на реда за погашение и размера на еднократните компенсации.

С разписването на ясна процедура България засвидетелства, че взе участие в работата на способените интернационалните организации по правата на индивида и извършва поетите задължения пред съответните интернационалните контролни и мониторингови механизми. Страната ни извършва прецизно отговорностите си съгласно интернационалното право и слага мощен акцент върху отбраната на правата на индивида.

Правителството усили каузи на страната като едноличен притежател на капитала на „ Фонд ФЛАГ “ ЕАД с 50 млн. лева

Министерският съвет усили капитала на „ Фонд ФЛАГ “ ЕАД, гр. София, посредством нарастване на каузи на страната като едноличен притежател на капитала с 50 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година Промените по бюджета на ведомството са утвърдени в осъществяване на член 111, алинея 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година с държавно разпореждане, с което се дават средства за придобиване от страната на 50 000 бр. издадени нови акции с номинална стойност от 1000 лева на обща стойност 50 млн. лева. 

Увеличаването на капитала на „ Фонд ФЛАГ “ ЕАД ще разреши привличането на заемен запас при оптимални условия за продължение на поддръжката за стабилно районно развиване в Република България. Ще се сътвори нов финансов инструмент за подкрепяне на капиталови планове на българските общини, свързани със зелената промяна и ще се обезпечат допълващи средства за осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност, както и другите механизми за вложения от новия програмен интервал.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правосъдието 

Средства за възобновяване на разноски по бюджета на Министерство на правораздаването, по отношение на погашение на компенсации по решения на Министерския съвет от 2020 година и 2022 година, обезпечи през днешния ден държавното управление с приемане на разпореждане.

Средствата са планувани за осъществяване на решения на Европейския съд по правата на индивида, завършили с другарски съглашения с жалбоподателите на съображение член 39 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи. Съгласно решенията на Министерски съвет на двамата жалбоподатели следва да се изплатят компенсации на обща стойност 14 962 лв. от бюджета на Министерство на правораздаването. 

Средствата, нужни за погашение на сумите са планувани в централния бюджет.

 

Община Бяла получи право на градеж върху парцели обществена държавна благосъстоятелност

Правителството реши да се учреди безплатно право на градеж върху два поземлени парцела - обществена държавна благосъстоятелност за пристанище и различен тип натурален запас за превантивна отбрана. Терените са с повърхност от 32 573 кв. ми 16 435 кв. м. 

Инвестиционната самодейност на община Бяла е за „ Разширение, реорганизация и рационализация на рибарско пристанище „ Чайка “, град Бяла “ и обвързваните с него подсилване на свлачище и брегоукрепване. Дейностите ще се извършат в два стадия. 
В региона има записано рибарско пристанище и построено брегоукрепително оборудване /буна/. Най-големият разчетен транспортен съд, който ще застава е с широчина 2.5 m и дължина 10 m. Основополагащо за акваторията на пристанището е ситуационното разполагане на дамбата и буните. Заложено е съществуващата буна да се удължи със 150 m и да се построи нова с дължина 210 т. 

Проектният потенциал на пристанището е променлива големина, защото зависи от размера на плавателните съдове. На този стадий е признат потенциал 264 (двеста шестдесет и четири) места, който обаче може да бъде променян. 

Съгласно член 112е от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ) може да бъде учредено безплатно право на градеж в интерес на община за уголемение на рибарско пристанище по член 107 от ЗМПВВППРБ, както и обвързваните с тях брегозащитни уреди за предотвратяване от нездравословно влияние на водите, като построените вследствие на учреденото право на градеж обекти са обществена общинска благосъстоятелност, която не може да бъде променяна в частна, и предназначението им не може да бъде променяно. 
С решение на Общински съвет в град Бяла, обектът е избран за предпочитан и стратегически за развиването на общината и същият е разгласен за общински обект от първостепенно значение, построяването на който е за трайното облекчаване на публичните потребности.

Земеделски земи се лишават от МО и се включват в Държавния аграрен фонд

Министерският съвет одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. 

Предмет на акта на Министерския съвет са девет поземлени парцела, намиращи се в област Хасково, община Харманли, в местностите,,Станково дере “ и,,Ламуржата “. Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото Решение на Министерския съвет тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

Общинска работа по земеделие - Борово получава безплатно за ръководство парцел в град Две могили

С решение на Министерски съвет парцел обществена държавна благосъстоятелност в град Две могили е възложен за безплатно за ръководство на Областна дирекция „ Земеделие “ - гр. Русе, за потребностите на Общинска работа по земеделие - Борово, офис Две могили. Досега парцелът е употребен от Министерството на вътрешните работи за потребностите на ОДМВР - Русе, само че е с отпаднала за ведомството потребност. 

В едномесечен период министърът на вътрешните работи и шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ - гр. Русе би трябвало да провеждат приемането и предаването на парцела, а регионалният шеф на област Русе да сформира акт за обществена държавна благосъстоятелност.

Променя се статутът на части от държавни парцели, употребявани от „ Гранична полиция “ в Любимец, Свиленград и Ивайловград

Правителството разгласи елементи от парцели - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност.  Те се намират в област Хасково в поземлени парцели с предоставени права за ръководство на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция „ Гранична полиция “ за осъществяване функционалностите на Регионална дирекция „ Гранична полиция “ Смолян.  Към днешна дата те към този момент не се употребяват по предопределение, заради заплаха от самосрутване.  Зданията ще бъдат отстранени по реда на Закона за устройство на територията, а средствата, нужни за това, ще бъдат обезпечени за сметка на Министерство на вътрешните работи.

Министерството на труда и обществената политика получава ръководството върху държавен парцел в Бургас

Министерският съвет дава на Министерството на труда и обществената политика ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност за осъществяване на функционалностите на ведомството. Той се намира на ул.,,Булаир “ No 10 в гр. Бургас и съставлява терен с повърхност 388 кв. м с издигнатите в него триетажна и четириетажна постройка. 

Необходимостта от парцела е обвързвана с преобразуването на Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование “ в административна конструкция, подчинена на министъра на труда и обществената политика.

Община Радомир получава ръководството върху държавен парцел за обществени потребности

По решение на Министерския съвет община Радомир получава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност за потребностите на Центъра за социална поддръжка в Радомир. Дейността му е обвързвана с предварителна защита на изоставянето, насилието, отпадането от учебно заведение, деинституционализация и реинтеграция на деца в риск от 0 до 18 години и техните фамилии. 

Имотът се намира в постройка №1 в ж.к. НОЕ в общинския център и съставлява апартамент на първия етаж с повърхност 75,64 кв. м дружно с прилежащо мазе. Той е ръководен досега от Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите в Перник, само че е с отпаднала за ведомството нужда.

Променя се статутът на държавни парцели в гр. Видин

Правителството разгласи парцели - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност. Те се намират в кв.,,Южна промишлена зона “ на гр. Видин и съставляват независим обект в постройка със застроена повърхност 170 кв. м и аграрен парцел с издигнати в него пет здания, които са с обща застроена повърхност 1536 кв. м. Имотите са с отпаднала потребност за Министерство на земеделието и ще бъдат предоставени за ръководство на регионалния шеф на Видин, според Закона за държавната благосъстоятелност.

Община Лесичово получава държавен парцел за създаване на център за разделно събиране на строителни боклуци

С решение на държавното управление община Лесичово поучава държавен парцел в землището с. Калугерово, с повърхност 46867 кв. м. Имотът ще бъде употребен за построяването на общински „ Център за разделно събиране и подготовка за повторна приложимост на строителни боклуци от семействата “. 

Инвестиционното желание на община Лесичово се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Основната му цел е понижаване на количествата на депонираните и нарастване на рециклирани или оползотворени хранителни битови боклуци, както и предотвратяването на смесването на строителни с битови боклуци.

Община Харманли ще стопанисва „ Изворът на Белоногата “

По решение на Министерския съвет община Харманли получава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност в м. „ Хамаза “ – гр. Харманли. Той съставлява терен с повърхност 8499 кв. м и разположената в него културна полезност „ Герганина чешма “ ( „ Изворът на Белоногата “). 

Общината ще предприеме ограничения за зашитата, опазването и популяризирането на културното завещание посредством разнообразни средства за финансиране като стратегия „ Опазване на недвижимото културно завещание “ към Министерството на културата (МК), средства от бюджета на общината или посредством финансиране от разнообразни европейски планове и стратегии. Общината е изготвила капиталов план „ Благоустрояване м.,,Изворът на Белоногата “, гр. Xapманли, който е координиран с МК през 2016 година

Община Карнобат получава държавен парцел за обществена активност

С решение на държавното управление община Карнобат получава собствеността върху парцел -частна държавна благосъстоятелност в гр. Карнобат. Имотът съставлява жилище, намиращо се на ул.,,Стефана Чамурова “ № 51В, вх. Б, ет. 4, със застроена повърхност 76,12 кв. м, с прилежащо избено помещение с повърхност 5,51 кв. м и таванско помещение с повърхност 8,52 кв. м, дружно с идеални елементи от общите елементи на постройката и правото на градеж върху поземления парцел. 

Община Карнобат ще употребява парцела за обществени действия, обвързвана с настаняване на жители с открити жилищни потребности. Имотът, ръководен все още от регионалния шеф на област Бургас, е с отпаднала нужда за регионалната администрация.

Община Радомир получава държавен парцел за потребностите на СУ „ Св. Кирил и Методий “

Министерският съвет разгласи парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го трансферира в благосъстоятелност на община Радомир. Поземленият парцел с повърхност 6605 кв. м се намира на ул.,,Цар Освободител “ № 1 в гр. Радомир. Включва и постройка на два етажа, със застроена повърхност 997 кв. м, с предопределение за обучение. Имотът ще бъде употребен за потребностите на Средно учебно заведение „ Св. Кирил и Методий “ в града.

Община Пловдив получи държавни парцели за разширението и реконструкцията на,,Голямоконарско шосе “

Правителството разгласи парцели обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и ги трансферира на община Пловдив за разширението и реконструкцията на,,Голямоконарско шосе “. 

Реализацията на плана е за повишение пропускателната дарба на една от най-натоварените входно-изходни артерии на град Пловдив и съществена пътна връзка с автомагистрала „ Тракия “. 

Общината разполага с нужните финансови средства за ръководство и поддържане на парцелите.

Правителството одобри решение за освобождението на почетно консулско длъжностно лице на Република България в Република Колумбия

Министерският съвет одобри решение за освобождение на Карлос Уманя Трухильо като почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Република Колумбия, със седалище в Богота и с консулски окръг, обхващащ територията на Република Колумбия. 

На 17 юни 2022 година посолството на Република България в Бразилия осведоми за декларирано от господин Трухильо предпочитание той да бъде освободен от длъжността заради персонални аргументи. 

Г-н Трухильо е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице с РМС № 123 от 6 март 2006 година и през последните шестнадесет години работи за одобряването и задълбочаването на двустранния разговор сред България и Колумбия.

Живко Михайлов ще бъде назначен за почетен консул на България в град Котону, Бенин

Министерският съвет одобри решение за назначението на Живко Михайлов Михайлов за почетен консул на България в град Котону и с консулски окръг, обхващащ територията на Република Бенин. 

Живко Михайлов поддържа дейни контакти с българските жители и локалните управляващи на Бенин, където работи към този момент повече от 24 години, както и с Асоциацията на бенинските жители, приключили висше обучение в България. Има забележителен опит и познанства в редица страни от Западна, Централна и Източна Африка, насъбрани по време на работата му в Етиопия, Гана и Нигерия, както и като районен и континентален шеф за строителството в Международната организация SOS Детски селища.

България назначава почетен консул в гр. Сиатъл, щата Вашингтон

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България в Съединени американски щати, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, и назначение на Елка Рускова за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Съединени американски щати със седалище в град Сиатъл и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Вашингтон. 
През годините Елка Рускова се е утвърдила като добре позната и уважавана персона измежду българите и техните културни институции в Съединени американски щати. Оказва забележителна поддръжка за организацията на редица събития, целящи разпространение на България и българската просвета в Съединени американски щати, спомагайки за укрепването на двустранните връзки и запазването на националното съзнание на нашите сънародници.

През 2010 година става един от съоснователите на „ Българския център за просвета и завещание в Сиатъл “, на който понастоящем е президент. Паралелно с това все още заема поста вицепрезидент на „ Българска фондация за изкуство, просвета и обучение “.

През 2019 година е наградена с „ Почетен знак “ от Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова за своята цялостна благотворителна активност в границите на предходните три десетилетия. 

Назначаването на почетен консул на България в град Сиатъл, щата Вашингтон, ще способства за разширение на контактите с локалната администрация и по-нататъшното задълбочаване на връзките със Съединени американски щати в основни за страната ни области като двустранната търговия, вложенията, туризма, осведомителните технологии, образованието и културата. 

В допълнение, то ще разреши реализирането на разнообразни родолюбиви начинания, ориентирани към българската общественост, които могат да допринесат за съхраняването на българските обичаи и просвета и разширението на българското етно-културно пространство на Западния бряг на Съединени американски щати.

Регламентира се изплащането на командировъчни дневни пари на българските военнослужещите по отношение на интервенция AL ТНЕА

Министерският съвет одобри Решение за допълнение на Решение No 889 от 2020 година за разрешаване присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Силите на оперативния запас на интервенцията на Европейския съюз AL ТНЕА (EUFOR) и на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). 

С решението се регламентира изплащането на командировъчни дневни пари на българските военнослужещите от състава на Силите на оперативния запас при развръщането им на територията на Босна и Херцеговина за присъединяване в интервенция AL ТНЕА.

Одобрен е план на „ Национален проект за оказване на поддръжка от Република България като страна хазаин на съюзнически въоръжени сили “

Планът дава съгласувана национална рамка за използването на обединен държавен метод при осъществяване на дейностите по поддръжка на съюзнически сили, участващи в учения и/или задачи и интервенции на територията на страната. Целта на проекта е основаване на оптимална организация за съгласуваност и взаимоотношение сред държавните органи по повод потреблението на националните запаси и даване на национални услуги при оказване на поддръжка от Република България като страна хазаин на съюзнически въоръжени сили на територията на страната. Планът дефинира водещите правила при даването на поддръжка от страната хазаин (ПСД), главните отговорности на участващите ведомства и обсега на предоставяната поддръжка. 

Настоящият проект е актуализация на признатия с Решение № 45/19.01.2017 година на Министерския съвет „ Национален проект за оказване на поддръжка от Република България като страна хазаин на сили на НАТО “. Промените уголемяват приложимостта на проекта и по отношение на въоръжени сили, настоящи на територията на страната в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз и/или съдружни формати. Актуализацията отразява структурните промени в Министерския съвет и някои министерства/ведомства, както и промени в процеса на ръководство на дейностите по ПСД в спокойно време и при рецесии от боен темперамент. 

Решението на Министерския съвет е от значително значение за сигурността и защитата на Република България в изискванията на груповата защита на съдружниците от НАТО и в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, с оглед основаването на удобни условия за навреме развръщане и обезпечаване на съответна поддръжка на съюзнически въоръжени сили, настоящи на територията на страната за отбрана на нейния суверенитет. Същевременно то ще способства за осъществяването на поетите от Република България задължения за оказване на поддръжка като страна хазаин на директно преминаващи и/или участващи в учения на територията на страната съюзнически въоръжени сили. 

Одобрен е план на съглашение с Турция за съдействие в региона на опазването на здравето и здравната просвета

Министерският съвет одобри план на Решение за одобрение на план на Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Турция за съдействие в региона на опазването на здравето и здравната просвета като основа за водене на договаряния. 

Споразумението планува съдействие и обмяна на опит сред двете страни в региона на опазването на здравето и здравната просвета, публичното здраве, болничното ръководство, лекарствените артикули и други, с акцент върху шерване на познания и опит при незабавни случаи и бедствия. 

С влизането му в действие се обновява интернационалната договорна уредба за съдействие в региона на опазването на здравето сред двете страни и се приключва действието на Протокола за съдействие в региона на опазването на здравето сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Турция за интервала 1994-1996 г. 

Сътрудничеството при осъществяване на Споразумението ще се реализира в сходство с плануваните бюджетни средства на всяка една от страните.

Учители от Испания ще могат да преподават и на първокласници

Учители от Испания към този момент ще могат да преподават испански език на възпитаници в начални и в съществени учебни заведения. Това планува новото Споразумение сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и професионалното образование на Кралство Испания, утвърдено от държавното управление. 

Подписаното през 2001 година съглашение позволяваше учителите да преподават само в езикови гимназии и в междинни учебни заведения с профилирани паралелки с интензивно проучване на езика. 

През последната образователна година 16 учители от Испания преподаваха в 15 български, учебни заведения. Испанският език се подрежда на четвърто място по мечтан за проучване първи непознат език в българските междинни учебни заведения. 

Споразумението основава също условия за повишение на квалификацията на българските и испанските учители и подкрепя обмена на възпитаници и учители сред двете страни.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициално съвещание на EPSCO

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика. опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, извършено на 7 септември в Чехия. В съвещанието бяха включени тематиките за последствията за публичното здраве по отношение на войната в Украйна, за имунизацията в подтекста на съмненията на обществото, свързани с имунизациите против заразни заболявания, за използването на Европейския проект за битка с рака. Бяха разисквани и договорите с Pfizer/BioNTech и Modema за обезпечаване на ваксини против COVID-19. 

България осведоми за дейностите на страната по повод обезпечаването на достъп до здравни грижи за украинските жители, пребиваващи в страната. Относно задачите на Европейския проект за битка с рака България уточни, че за бързото и дейно създаване на европейската мрежа е належащо тясно съдействие и поддръжка от Европейски Съюз. Ключовите послания на делегациите за възстановяване на връзката с жителите и използването на съответни подходи във връзка с имунизациите бяха свързани с нуждата от цялостно вземане предвид с националните специфики и ценене на правото на свободното придвижване на хора. По отношение доставките на ваксини против COVID-19 България настоя промените в договорите да приоритизират публичния интерес и рационалното разходване на публичен запас.

Одобрен е отчет с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по ико
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР