Правителството прие решение, с което оттегля внесената в парламента за

...
Правителството прие решение, с което оттегля внесената в парламента за
Коментари Харесай

Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Правителството одобри решение, с което отдръпва импортираната в Народното събрание за ратификация Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита битката с домашното принуждение над дами и деца, позната и като Истанбулската спогодба. Това заяви на брифинг правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева уточни, че в същото време са се чули гласовете на неправителствени организации, на Българската православна черква, както и на други религиозни вероизповедания. Тя напомни, че група народни представители са внесли искане в Конституционния съд за предоставяне на отговор Конвенцията на Съвета на Европа опонира ли на Конституцията на България.

"При по този начин създалото се публично напрежение, при ясно декларираната воля на министър-председателя при негово изявление от средата на месец януари, че конвенцията може да бъде утвърдена от Народното събрание единствено при съществуване на консенсус, стъпката която през днешния ден предприе Министерски съвет, е обоснована. Тя е за отдръпване на импортираната в Народното събрание Конвенция на Съвета на Европа, както и за анулация на решението на Министерски съвет, с който е утвърден законопроекта за тази ратификация ", съобщи Цачева.

Междувременно Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за осъществяване на референдум на тематика Истанбулска спогодба. "За " гласоподаваха само 67 депутати от "БСП за България " с претекст, че народът би трябвало да бъде питан. "Против " бяха 121 депутати - всички депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи и част от представителите на "Обединени патриоти " и "Воля ". Въздържаха се 23-ма депутати.

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР