Правителството прие отчета за изпълнението на Националната стратегия за превенция

...
Правителството прие отчета за изпълнението на Националната стратегия за превенция
Коментари Харесай

Одобрен е отчет за изпълнението на Националната антикорупционна стратегия

Правителството одобри доклада за осъществяването на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и за активността на Националния съвет по антикорупционни политики до януари 2018 година, оповестиха от държавната пресслужба.

По Националната тактика са изпълнени основни ограничения от законодателен темперамент. Бяха признати антикорупционният закон, посредством който се сътвори обединен антикорупционен орган, промени в Наказателно-процесуален кодекс за повишение на бързината и успеваемостта на наказателното гонене на корупцията по високите етажи посредством прекосяване на делата към профилирания съд и прокуратура, а промените в Закона за администрацията ускориха пълномощията и потенциала на инспекторатите, както и тяхната институционална самостоятелност.

Сред въведените ограничения са разширението на кръга от лица, заемащи висши държавни длъжности, които ще подлежат на надзор, и на
събитията, които ще се заявяват. Предстои разработване на тактика за основаването на централизиран указател на административнонаказателните производства като мярка за предварителна защита и противопоставяне на корупцията измежду контролните органи и основаване на единна входна точка за всички сигнали и тъжби на жители против дейности на администрацията. Друга мярка, по която работят министерствата, е премахването на празноти в законодателството при административните санкции, за недопускане на корупционни практики.

За повишение на професионалната подготовка в битката с корупционните закононарушения в интервала 2016-2017 година Националният институт на правораздаването е провел образования на 1004 магистрати и проверяващи органи, а Прокуратурата – 23 вътрешноведомствени образования на прокурори от цялата страна.

Решенията, одобрявани от Националния съвет по антикорупционни политики, са свързани с включване в новите правила за етично държание на държавните чиновници на създадените общи стандарти във връзка с инспекции за почтеност/интегритет в администрацията, което обвързва с носене на дисциплинарна отговорност; създаването на унифицирани насоки за сформиране на антикорупционни проекти по министерства – метод, посочен като добра процедура в последния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция, и други

Прието беше и решение представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, Министерството на правораздаването и секретариатът на Националния съвет по антикорупционни политика да изработят правила и стандарти за обявяване на систематизирана информация за делата за корупционни закононарушения по високите етажи на властта, при съблюдаване на разпоредбите за работа със законово предпазена информация и презумпцията за невиновност. Информацията ще бъде предоставена по наличен метод посредством уеб страницата на Националния съвет. В момента се търси софтуерно решение за това, защото основаният през 2005 година уебсайт е с лимитирани функционалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР