Правителството прие Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите.

...
Правителството прие Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите.
Коментари Харесай

Приеха нова наредба за мониторинг и контрол на концесиите


Правителството одобри Наредба за мониторинга, ръководството и контрола на концесиите. Одобри също Тарифа за таксите, които се събират в производствата по глава шеста от Закона за концесиите пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд. Приемането на наредбата произтича от законовата делегация на член 44 от Закона за концесиите (ЗК), която е отчела нуждата от по-подробна уредба на реда за реализиране на мониторинга, ръководството и контрола на концесиите. С наредбата се урежда и обсегът на контрола, който се прави от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор.

Законът за концесиите изисква мониторингът да обгръща използването на условията за възлагане на концесии и осъществяването на подписаните концесионни контракти. Мониторингът за използване на условията за възлагане на концесии е избран съгласно неговия обсег и включва наблюдаване, разбор и оценка по отношение на съществуването на систематични проблеми. Този тип мониторинг следва да се прави от дирекция от профилираната администрация на Министерския съвет. Вторият тип мониторинг - на подписаните концесионни контракти се прави от министрите и кметовете на общини - всеки по отношение на подписаните от него концесионни контракти. С наредбата са избрани обсегът на мониторинга и редът за неговото осъществяване, както и последствията от него.

С наредбата е избран и обсегът на контрола, който се прави от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. Контролът е външен и самостоятелен, и обгръща осъществяването на избрани концесионни контракти. Контролът може да включва осъществяването както на планови инспекции по проект, утвърден от Министерския съвет, по този начин и изключителни инспекции по възлагане от Координационния съвет по концесиите.

Одобряването на цена за таксите, които се събират в производства по глава шеста от ЗК произтича от член 158, алинея 3, т. 4 и от § 6. т. 3 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗК. Целта на одобрение на цената е да се подсигурява опцията за обжалване на процедурите за установяване на концесионер и да се покриват разноските на способените органи, направени в съответните производства.

Запазва се досегашния размер на таксите, събирани за производства по тъжби против актове по процедури за установяване на концесионер над европейския предел в размер 1700 лева Не е планувано диференциране на таксите съгласно типа на концесията, както е понастоящем, защото времето за осъществяване на изследването по жалбата, надлежно - за постановяване на акт по нея, не е обвързано с типа (с или без трансграничен интерес) и със сложността на концесията, а сложността на концесията не е обвързана със цената на концесията. По отношение на таксите, събирани от Върховния административен съд. размерът им ще се дефинира в размер 50 на 100 от таксите, събирани от Комисията за защита на конкуренцията, аналогично на производствата по обжалване по реда на Закона за публичните поръчки. Наредбата и цената ще влязат в действие от датата на обявяване на постановлението в Държавен вестник.

С постановлението се анулират три нормативни акта с отпаднало правно съображение, доколкото в тях се засягат правни отношения, свързани с концесии и публично-частно партньорство, а точно: Правилника за използване на Закона за концесиите (обн., Дъждовни води, бр. 54 от 2006 година, попр., бр. 59 от 2006 година, изм., бр. 84 от 2007 година, бр. 3 от 2010 година, изм. и доп., бр. 21 от 2011 г.); Правилника за използване на Закона за публично-частното партньорство и Наредбата за изискванията и реда за обмисляне и критериите за включване на планове за публично-частно партньорство в оперативния проект и в програмата за реализация на общинския проект за развиване.

С постановлението се променят или променят и допълват над 20 нормативни акта, признати от Министерския съвет, за привеждането им в сходство с наредбите на Закона за концесиите.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР