Правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране

...
Правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране
Коментари Харесай

Одобрени са два стратегически документа за управлението на средствата в Сребърния фонд

Правителството одобри Дългосрочната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и Средносрочната тактика за вложение на средствата на Фонда за интервала 2021-2023 година, оповестиха от държавната пресслужба.

Двата документа са утвърдени от Управителния съвет на Фонда и плануват опазване на прилагания до момента закостенял метод за ръководство на активите, при съблюдаване на правилата за надеждност, ликвидност и бистрота. Настоящите пазарни условия не допускат реализирането на висока рентабилност при мечтаните ниски равнища на капиталов риск, заради което най-хубавата опция за вложение на средствата на Фонда е тяхното складиране в обособена сметка в Българската национална банка или други принадлежности по сметки в нея.

Одобреният закостенял метод подсигурява минимизиране на отрицателните резултати и деянията на волатилност на интернационалните финансови пазари. Това, от своя страна, подхожда на настоящата пазарна среда и води до отбягване на риска от понижаване средствата на Фонда, което е недопустимо от позиция на главната му функционалност.

Двата стратегически документа ще бъдат обновени годишно, в сходство с трендовете на финансовите пазари и при оценка на риска. Този метод разрешава своевременното и съответно предефиниране на капиталовата политика и средносрочната тактика на Фонда при настъпили промени в пазарната среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР