Правителството пренасочи над 284 млн. лв. неусвоени пари от оперативни

...
Правителството пренасочи над 284 млн. лв. неусвоени пари от оперативни
Коментари Харесай

Държавата си връща 284 млн. лв. енергийни помощи чрез стари програми

Правителството пренасочи над 284 млн. лева неусвоени пари от оперативни стратегии към Фонд " Сигурност на електроенергийната система " като отплата за направените от фонда разноски по програми за компенсиране на бизнеса поради високите цени на тока. 

Тези 284 млн. лева дефакто обаче ще отидат в държавния бюджет. Средствата ще бъдат върнати от Фонда към Министерство на енергетиката, което пък с друго решение от днес трябва да възвърне в държавния бюджет 401.4 млн. лева, отпуснати за компенсиране на високите енергийни цени, както и за финансиране на фискални антиинфлационни ограничения. 

Общо 450 млн. лева бяха отпуснати на МЕ още през 2021 година като спомагателни разноски по бюджета за енергийни помощи. Средствата тогава бяха обезпечени от преизпълнение на данъчните доходи в Държавния бюджет. 

Разликата идва от там, че към 31.4 млн. лева от тези средства са употребявани за допълнение на бюджета на фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ за погашение на обезщетения на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи в страната за разноските им за софтуерни потребности. Други 16 млн. лева от общата сума са употребявани за подкрепяне на земеделските производители за разноските им за напояване. Тази сума ще бъде възобновена по бюджета на Министерството на енергетиката, се споделя в решението. Допълнително още 1.159 млн. лева са употребявани за финансиране на Министерството на младежта и спорта за организирането и провеждането на европейско състезание по волейбол за мъже. Последната сума към този момент е възобновена по бюджета Министерството на енергетиката. Така от отпуснатите 450 млн. лева Министерството на енергетиката следва да възвърне в държавния бюджет сумата от 401 402 985 лева

Решението да се употребяват неусвоени пари от остарели оперативни стратегии беше взето през юни тази година. Правителственото решение е да могат да бъдат прехвърлени 350 млн. евро от бюджета на оперативните стратегии за интервала 2014 - 2020 г. със период на потребление края на 2023 година

За момента се пренасочват единствено част от тях - 284 млн. лева Това се случва с с изменение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година (ОПИК), от която идват 99.6 млн. лева Още 24 млн. евро или малко над 47 млн. лева ще дойдат от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година Други 70 млн. евро (137 млн. лева.) идват от стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) 2014-2020 година

Парите се трансферират през Инструмента SAFE, който бе основан на европейско равнище, в поддръжка на дребните и междинни предприятия и уязвимите семейства, които са изключително наранени от увеличете цени на силата в подтекста на войната в Украйна. Те влизат във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, от който се изплащат обезщетенията на бизнеса поради скъпия ток. 

Припомняме, че решението на Министерски съвет неизразходвани общо 350 млн. евро от оперативните стратегии от предишния интервал, изминал през 2020 година и със период на потребление краят на 2023 година, беше взето през юни тази година.

Тогава беше посочено, че пари ще се трансферират от шест стратегии - Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “, Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “, Оперативна програма „ Околна среда “ Оперативна програма „ Региони в напредък “, Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ и Оперативна програма „ Добро ръководство “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР