Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ

...
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ
Коментари Харесай

Бащата на инвитрото - Атанас Щерев да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на проф. доктор Атанас Щерев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значими заслуги за развиването на здравната просвета и обучение.

Проф. доктор Атанас Щерев е експерт по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. Автор е на над 200 публикации, изявления и участия в монографии по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология, асистирана репродукция и здравен мениджмънт в български и интернационалните научни издания. Членува в редица авторитетни професионални и научни организации, измежду които Българското научно сдружение по акушерство и гинекология. Българска асоциация за ултразвук в медицината, Българската асоциация по фетална медицина, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), Американска асоциация по репродуктивна медицина и други

В обществото проф. Щерев е прочут като „ бащата на инвитрото “. През 1988 година в България се раждат първите бебета, заченати след инвитро процедури, този триумф е дело на проф. Щерев и неговия екип. Благодарение на внедряването на методите за инвитро оплождане, годишно 5% от родените в страната деца са заченати посредством асистирана репродукция.

Проф. Щерев вкарва нови оперативни техники и гинекологични операции, измежду които са ултразвуковата диагностика и вагиналната сонография, както и дейностите в региона на феталната медицина, които са приложени за първи път в страната от него. Като учител има значителен принос за образованието и построяването на голям брой експерти.

Проф. доктор Атанас Щерев е прочут и със своята дейна социална активност. Бил е депутат в 36-то, 39-то и в 40-то Народно заседание, бил е ръководител на Парламентарната комисия по опазване на здравето и член на Комисията против корупцията и Комисията по европейските въпроси. Той има основна роля за възобновяване на Българския лекарски съюз, а учредената от него фондация „ Д-р Димитър Щерев “ обезпечава безплатна поддръжка за голям брой дела.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР