Правителството предлага на НС да одобри започването на преговори със

...
Правителството предлага на НС да одобри започването на преговори със
Коментари Харесай

Правителството предложи да започнат преговори със САЩ за изтребителите F-16

Правителството предлага на Народно събрание да утвърди започването на договаряния със Съединени американски щати за пазаруване на нови изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили. Решението на кабинета пристигна 2 седмици откакто военнополитическа група в Министерството на защитата избра точно F-16 измежду общо 3 оферти.

Вижте повече в директното включване в обедните ни вести на Александър Марков

На днешното си съвещание Министерски съвет реши да предложи на Народно събрание да получи мандат за договаряния със Съединени американски щати.

Съединени американски щати оферират доставката на 8 изтребителя F-16 за българските Военновъздушни сили. До решението се стигна откакто специалисти в Министерство на защитата избраха точно тази оферта от общо 3. Швеция оферираше " Грипен ", а Италия - " Юрофайтър ". При оценката на офертите надви разбирането, че Съединени американски щати са подготвени да доставят повсеместен пакет - аероплан с налично въоръжение и съоръжение, за разлика от другите две предложения.

Обявявайки това решение министърът на защитата Красимир Каракачанов уточни, че решението е за започване на договаряния, а не за закупуване.

Това, което държавното управление също желае от Народно събрание е, в случай че се наложи да се отклони от финансовите параметри, гласувани към този момент от Народното събрание - 1 млрд и 800 млн. лв., то кабинетът да има опция да вземе това решение.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Не инцидентно акцентирах и на двете точки на Министерски съвет, което предлагаме да бъде решение на Народното събрание, на думата " организира договаряния ", тъй като макар че нашето предложение беше ясно, още на 21 декември, аз доста ясно заявих, че ние ще предложим отиване на договаряния със Съединени американски щати за подписване на контракт за закупуване на аероплан. Въпреки това имаше голям брой спекулации, че надали не Министерски съвет е решил да " закупи ". Думата " договаряния " е извънредно значима в този подтекст. Видяхте през вчерашния ден изказването на Белия дом. Няма да скрия, че в хода на преговорния развой последните няколко месеца ние имахме избрани уверения, че цената ще бъде поправена - препоръчаната цена от Съединени американски щати. Вчерашното заявление в Белия дом също ясно демонстрира, че от страна на Вашингтон също има едно схващане по процеса на осъществяване на договаряния и по финансовите параметри, които са заложени в нашия обновен план.Ген. Андрей Боцев, шеф на защитата: Искам да благодаря на взаимната комисия, която си свърши добре работата. Тя беше формирана от военната експертиза и да благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е извънредно нужен на нашите Военновъздушни сили и се надявам в най-скоро време да се подписа този контракт при най-изгодните условия за страната. Така че се надявам и Народното събрание да даде мандат на държавното управление да продължи договарянията, с цел да може да се подписа контракт. Ген.-майор Цанко Стойков, пълководец на Военновъздушни сили: Бих споделил, че е исторически миг, защото повече от 10 години се вършат опити да се стигне дотук и това, че не се върна планът и процедурата в изходно състояние в действителност заслужава най-малкото благодарности -като пълководец на Военновъздушни сили и от Военновъздушни сили, защото модернизацията е извънредно нужна. Всички сте осведомени с проблемите, които имаме по поддръжката и употребата на към този момент застаряващата авиационна техника, с която изпълняваме главните задания и с която носим бойните наряди, с които подсигуряваме въздушния суверенитет на Република България. С това можем единствено да бъдем удовлетворени. Самолетите са нови, съвременни, с най-новото съоръжение и въоръжение, тъй че ще можем да осъществим дилемите, които от тук нататък се слагат за осъществяване на Военновъздушни сили.

В свое изказване от Белия дом към този момент оповестиха, че са подготвени в хода на възможни договаряния с България да удовлетворят нашите бюджетни и оперативни условия, което министърът на защитата пояснява като опция да се реализира редукция в цената им. Има още въпроси, които двете страни вероятно би трябвало да прецизират, като да вземем за пример фактът, че България желае да заплати самолетите на разсрочено заплащане, а американците държат това да стане едновременно. Американците не биха могли да доставят самолетите в период от 24 месеца, както ние настояваме, само че занапред, явно в случай че се получи глоба от Народно събрание, тези точки ще бъдат изчистени в хода на възможни договаряния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР