Правителството предлага архитект Елко Хазан да бъде награден с орден

...
Правителството предлага архитект Елко Хазан да бъде награден с орден
Коментари Харесай

Кабинетът предлага Орден „Стара планина“ за архитект Елко Хазан

Правителството предлага проектант Елко Хазан да бъде награден с медал „ Стара планина “ - първа степен за неговата просветителска активност по повод приноса на България за избавяне на българските евреи по време на Втората международна война.

Архитект Хазан е роден през 1948 година в гр. Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в София, след което придобива висше обучение по компетентност „ Архитектура “. Работи дълги години като проектант. Автор е на проучването „ Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги “, оповестена през 2012 година В нея той показва данни за синагога, намираща се в урбанизираната територия на античния град Филипопол, сегашен Пловдив. С това оказва помощ да се потвърди от историци, че задачата на Апостол Павел стартира точно от българските земи.

След привършване на кариерата си като проектант, Елко Хазан отдава всички сили за отстояване на истината за Спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта. Инициира и провежда научни конференции, кръгли маси, издаването на книги, обществени изяви в средствата за всеобщи връзки.

Той се е посветил на работата за сближение на държавните институции и гражданския бранш за търсене на общи начинания и тактики за повишение престижа на страната и развиване на взаимноизгодно съдействие сред България и Израел. Арх. Хазан утвърждава съхраняването на истината за Спасяването на българските евреи като основа за задълбочаването на българо-еврейските и българо-израелските другарски връзки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР