Правителството полага неимоверни усилия да вкара камерите на тол системата

...
Правителството полага неимоверни усилия да вкара камерите на тол системата
Коментари Харесай

Правителството полага неимоверни усилия да вкара камерите на тол системата за контрол на пътното движение

Правителството поставя неимоверни старания да вкара камерите на тол системата да правят надзор на пътното придвижване. Това са 300 стационарни точки на територията на страната. Това сподели Тенчо Тенев – консултант на министър-председателя проф. Николай Денков в сектор " Пътна полиция, пътна сигурност, Охранителна полиция и Жандармерия “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

За да проработи тази система са нужни софтуерни промени и узаконяване на камерите, а упованията са това да се случи в границите на един-два месеца, посочи Тенчо Тенев.

Общинските камери за засичане на скоростта също могат да бъдат сертифицирани и употребявани за надзор на придвижването, само че за задачата са нужни промени в Закона за придвижване по пътищата, с цел да се дадат права на общините да употребяват камерите за управление сигурността на придвижването на територията на градовете. Тези промени биха засилили контрола и предварителната защита, счита специалистът.

Той описа, че през 2017 година е била тествана немска цилиндрична камера с повече от 100 лазерни датчика за скорост на " Цариградско шосе “. Само за едно денонощие камерата е записала 2400 извършители. " Камерата струваше към 60 000 лв. и щеше да се изплати единствено за едно денонощие. Но защото софтуерът й беше по-различен от нашите, я отхвърлиха. Такива камери би трябвало да има и всичко ще бъде наред “, сподели Тенчо Тенев.

По думите му единствено за предходната година на територията на цялата страна са регистрирани 750 случая на потърпевши при пътнотранспортни катастрофи повече спрямо 2022 година " Същото е и на територията на София – повече убити, повече ранени. Ръководството на Министерство на вътрешните работи би трябвало да се замисли и да направи преценка и там, където има началници, които не могат да създадат вярна разстановка на сили и средства в " Пътна полиция “, в Групово дело " Национална полиция “ и в Столична дирекция на вътрешните работи, да се създадат подобаващи промени, с цел да се промени тази статистика “, съобщи специалистът по пътна сигурност.

По дългите прави сектори в столицата, както и в цялата страна, шофирането с извънредно висока скорост е всекидневие, означи Тенчо Тенев. " На такива места би трябвало доста по-често да има сътрудници с патрулни коли и с мобилни камери, които да засичат скоростта, да ги стопират, да ги глобяват и да им прибират свидетелствата за правоуправление. Това е методът да се оправим с това злополучие. “

Краш проби образно демонстрират какво се случва с пътуващите в автомобил при злополука със скорост 256 км/час, макар поставените колани и всички системи за сигурност. " Манекените просто ги няма – те са наврени някъде изпод и колата е смачкана тотално “, даде образец специалистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР