“Правителството пое инициатива за овладяване на цените на храните -

...
“Правителството пое инициатива за овладяване на цените на храните -
Коментари Харесай

Стоянов ни убеждава: Законът за надценките ще задвижи конкуренцията на пазара, ще свали и цените

“Правителството пое самодейност за преодоляване на цените на храните - това е и една от тях - посредством държавното сдружение “Ел Би Булгарикум ”, да покажем, че може да има качествени артикули, които да съблюдават всички правила на производството ”. Това съобщи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов, който участва на подписването на съглашение сред “Ел Би Булгарикум ” и Централният кооперативен съюз, съобщи БГНЕС.

Чрез магазините на ЦКС в цялата страна продуктите на държавната компания ще бъдат налични за жителите в по-отдалечените обитаеми места.

“Използва се единствено българска суровина български закваски, сдружението дава отговор за съхранението на всички български закваски, и по този начин могат качествени артикули да доближават до българските жители ”, сподели още Стоянов.

“До момента резултатът от работата им последния медец бе едва забележим, тъй като те имат единствено 10 магазина в София, един във Видин и търсеха опция да стигнат до повече консуматори. Дори през вчерашния ден ме питаха дали Законът за надценките не е забъркан в пазара и аз споделих да, пазарът е намесен, ще гледаме тази интервенция да е минимална. Това е една пазарна стъпка, посредством конкуренция да задвижим пазара и се надявам това да е една хвърлена ръкавица към всички останали търговци. Много пъти съм казвал, конкуренцията е това, което е докара до регулация на пазара ”, сподели още министърът.

Стоянов посочи и че осведомителният уебсайт за наблюдаване на цените на храните има 10 000 визити дневно. “Интересът е висок, към този момент имаме търговци на дребно, които дават отговор на изискванията и са изявили предпочитание да слагат и своите цени на уеб страницата. Тази седмица ползата е от двама, само че към този момент има авансово декларирани и от други, тъй че от на следващия ден ще има най-малко цени на двама търговци на дребно за уеб страницата. Относно проектозаконът за тавана на надценките Стоянов сподели, че " за нас е значимо да се подсигуряват артикули на налични цени и минимално да се месят в пазара ".

“Затова концепцията е по един най-много два продукта от продуктова група - в случай че е кашкавал, даже да има 20 типа в един магазин, 2 продукта ще би трябвало да са с минимална надценка. Така ще бъде минимална намесата на страната, а също по този начин и ще бъде в поза на жителите. За тези един, два продукта надценката би трябвало да е до 10% ”, акцентира Никола Стоянов.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев разяснява, че “Ел Би Булгарикум ” е пример за качество, с изключение на за цена. “Той е освен това от единствено дружество, страната може да употребява разнообразни принадлежности, които да потвърждават, че може да има естествени надценки. Днешното съглашение е доказателство, че може да се прави шетам бизнес, на рационални цени, пазейки ползите на хората ”, сподели още Явор Гечев.

Владимир Русев, изпълнителен шеф на “Ел Би Булгарикум ”, и Максим Иванов, изпълнителен шеф Главна дирекция " Търговия " към Централния кооперативен съюз, подписаха съглашение за увеличение наличието на държавната млекопреработвателна компания в комерсиалната мрежа. “ “Предвиждаме на първи стадий продуктите ни да бъдат показани в магазините на КООП в София, Пловдив, Ловеч, Русе, Бургас. Идеите ни са ценовите равнища да бъдат непокътнати както са в комерсиалните вериги ”, разяснява и Владимир Русев, изпълнителният шеф на “Ел Би Булгарикум ”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР